Hernia abdominală reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni care se tratează la ora actuală prin metodele minim invazive din chirurgie. Unul dintre specialiștii români de top care aplică metodele minim invazive în hernia abdominală este dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, din cadrul Spitalului Clinic Sanador.
În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, medicul chirurg a subliniat importanța diagnosticării și tratării în timp util a herniilor. Neglijate, acestea se pot complica și pot duce chiar și la deces.
„Herniile reprezintă o patologie foarte frecventă. Una din cinci persoane va face o formă de hernie, ceea ce înseamnă o frecvență mult mai mare decât în cazul apendicitei sau al colecistitei, care sunt considerate a fi uzuale în populația generală. În cazul bărbaților, încidența este chiar mai mare: unul din trei bărbați va dezvolta de-a lungul vieții o hernie într-unul dintre punctele de minimă rezistență ale peretelui abdominal.
La fel ca hipertensiunea și diabetul, hernia nu deranjează la început. Mulți consideră că e o simplă umflătură, se obișnuiesc cu ea. Hernia nu apare întotdeauna brusc. De regulă, dezvoltarea este progresivă și pacienții se obișnuiesc cu prezența herniei, până când ajung la neplăceri, probleme la eforturi. Până la aceste situații, de obicei, nu se adresează medicului” ne-a declarat dr. Teodor Buliga.
Dacă nu este tratată la timp, hernia abdominală se poate complica. Una dintre complicații este ocluzia intestinală, situație medicală foarte gravă. La ora actuală, complicațiile pot fi evitate cu ajutorul intervențiilor chirurgicale minim invazive. În ce constau acestea ne-a explicat pe larg în interviul video medicul Teodor Buliga.