Părul din nas are un rol foarte important, deși mulți dintre noi suntem în stare să ne supunem unor chinuri groaznice pentru a-l îndepărta. Chiar dacă este inestetic, părul din nas ne protejează plămânii de praf, alergeni și chiar virusuri.
Părul din nas acționează ca un filtru pentru particulele din exterior, blocându-le pe un strat subțire de mucus care acoperă firele de păr. În cele din urmă, aceste particule, fie că vorbim despre praf, virusuri, polen, sunt eliminate prin strănut. Interiorul nasului este, de asemenea, căptușit cu numeroase fire de păr microscopice numite cili. Acești cili ajută la împingerea în afară a mucusului și a altor reziduuri provenite din plămâni.
Îndepărtarea părului din nas nu are niciun beneficiu pentru sănătate, din contră. Însă multe persoane aleg să-l îndepărteze din rațiuni estetice. Unii aleg penseta pentru a îndepărta părul din nas, alții ceara de epilat, în vreme ce alții preferă trimmerul sau forfecuța. Dintre aceste metode, cea mai sigură constă în folosirea trimmerului. Smulgerea părului din nas cu penseta sau ceara poate duce la iritații, infecții și chiar fire de păr crescute sub piele.
Află mai jos cu ce probleme te poți confrunta dacă îți smulgi părul din nas.
Firele de păr care cresc sub piele apar cel mai adesea în zona inghinală sau a axilelor, regiuni pe care le „defrișăm” frecvent. Însă te poți confrunta cu această problemă și dacă obișnuiești să îți smulgi părul din nas.
Printre simptomele foliculitei se numără: apariția unei umflături în interiorul nasului care seamănă cu un coș, sensibilitate, iritație, durere și senzație de mâncărime.
De obicei, firele de păr crescute sub piele în interiorul nasului se vindecă de la sine, dar dacă simptomele persistă sau se agravează, ar fi bine să programezi o consultație la medicul dermatolog.
Smulgerea părului din nas sau ciupirea pielii cu forfecuța care nu a fost în prealabil sterilizată poate duce la o infecție cu stafilococ în interiorul nasului. De asemenea, te poți infecta cu această bacterie dacă te scobești în nas cu mâinile murdare și te zgârii sau dacă îți faci un piercing în nas iar instrumentele nu sunt sterilizate.
Semnele care pot sugera vestibulita nazală sunt roșeața sau iritația în interiorul nasului sau la baza acestuia, o umflătură, cruste în jurul nărilor, durerile în nas sau chiar apariția unor furuncule mari și extrem de dureroase.
Tratamentul vestibulitei nazale constă, de obicei, în aplicarea unei creme cu antibiotic. Dacă infecția este mai gravă și a determinat apariția unui furuncul, ar putea fi necesar un tratament mai puternic, inclusiv cu antibiotice pe cale orală.
Această infecție bacteriană la baza foliculului de păr din nas poate duce la complicații. Dacă infecția se deplasează către vasele de sânge ce duc la creier, există riscul instalării trombozei de sinus cavernos. Aceasta constă în formarea unui cheag de sânge care poate întrerupe circulația sângelui la creier.
O altă complicație a furunculozei nazale poate fi celulita infecțioasă, care afectează atât pielea, cât și țesuturile mai profunde.
Meningita bacteriană acută este o altă posibilă complicație a furunculozei nazale. Aceasta este o inflamație a țesutului care acoperă creierul și măduva spinării.
Firele de păr din nas ajută la blocarea prafului și a alergenilor în cavitățile nazale, astfel încât să nu ajungă în plămâni. Îndepărtarea prea multor fire de păr din nas poate crește riscul de a dezvolta astm sau diverse alergii.