Radioterapia stereotaxică și radiochirurgia

  • Publicat:
  • Actualizat:
Radioterapia stereotaxică și radiochirurgia
Sursa foto: SANADOR

Progresul accelerat al tehnologiei medicale, din ultimii ani, a dus la îmbunătățirea continuă a procedurilor de radioterapie, cu dezvoltarea unor tehnici speciale, avansate, de radioterapie externă, precum radioterapia sterotaxică și radiochirurgia.

Tratamentele oncologice moderne sunt tot mai eficiente, iar în funcție de localizarea tumorii, tipul histopatologic, stadiul bolii și statusul de performanță al pacientului, stereotaxia poate fi tratament unic sau parte al unui tratament multimodal complex.

Ce sunt radioterapia stereotaxică și radiochirurgia?

Radioterapia stereotaxică este o tehnică avansată de radioterapie externă prin care se administrează cu precizie doze mari, semnificative de radiație, într-un număr redus de ședințe pentru a distruge tumori de mici dimensiuni prin necroza celulelor neoplazice.

Radiochirurgia stereotaxică (stereotactic radiosurgery – SRS) este un tratament non-invaziv efectuat într-o singură ședință, care funcționează pe același principiu ca radioterapia stereotaxică ablativă, cu o doză de radiații semnificativ mai mare (chiar și de 10 ori) în cazul radiochirurgiei.

Toxicitatea pe organele învecinate este mult redusă deoarece stereotaxia este o procedură de foarte mare precizie, care folosește o imagistică complexă prin reconstrucție 4D pentru o localizare exactă a formațiunii tumorale și pentru evaluarea acesteia în corelație cu celelalte organe din jur. Metodele moderne de imagistică – CT, RMN, PET-CT – sunt folosite pentru alcătuirea planului de tratament, precum și pentru poziționarea atentă a pacientului în timpul ședințelor de stereotaxie.

Când este indicată stereotaxia?

Stereotaxia este indicată în tratamentul metastazelor cerebrale, al tumorilor cerebrale, al meningioamelor, al tumorilor primitive și metastazelor pulmonare, hepatice, pancreatice, osoase, de către medicul specialist radioterapeut cu competență în stereotaxie, după o serie de consultații și investigații imagistice amănunțite.

Ședința de stereotaxie se efectuează în regim ambulatoriu, are o durată de aproximativ 15–20 de minute, nu este dureroasă, nu necesită anestezie, iar după terminare pacientul revine la activitățile sale cotidiene.

Stereotaxia este o alternativă viabilă la chirurgie, în special pentru pacienții care au contraindicație la intervențiile chirurgicale sau prezintă risc anestezic crescut, au tumori profunde inoperabile, tumori localizate lângă organe vitale.

Radioterapia stereotaxică poate trata regiuni ale corpului care au fost expuse la radiații în trecut, cazurile de reiradiere fiind posibile datorită selectivității și acurateței procedurilor de stereotaxie. Riscul de apariție a efectelor adverse este minim, comparativ cu procedurile de radioterapie convenționale.

Stereotaxie la SANADOR

În cadrul Centrului Oncologic SANADOR funcționează un departament modern și complet de radioterapie. Departamentul de Radioterapie realizează proceduri de radioterapie stereotaxică și radiochirurgie la cele mai înalte standarde datorită echipamentelor ultraperformante și moderne.

Pentru stereotaxie, Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu acceleratorul liniar de ultimă generație Varian TrueBeam STx High Definition, care oferă pacienților un tratament rapid, cu precizie ridicată a iradierii și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase.

Precizia procedurii este asigurată de simulările realizate cu echipamentul Philips CT 4D Big Bore, primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie. Acesta oferă o acuratețe deosebită a scanării, performanță imagistică și optimizarea procesului terapeutic.

Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii, de medici competenți și de o abordare integrată în tratamentul cancerului!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult