Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, dar cu toate astea studiile sugerează că o fac. Când vine vorba de câți bani sunt necesari pentru a fi fericit, un studiu din 2010 realizat de cercetătorii Universității Princeton arată că 75.000$ pe an asigură fericirea. Asta ar însemna undeva la 300.000 lei.
Cercetătorii studiului au avut în vedere conexiunea dintre câștigurile pe un an ale oamenilor, sănătatea emoțională și evaluarea vieții, iar rezultatele arată că această sumă sau chiar una mai mare nu fac diferențele. În schimb, mai puțini bani scad nivelul fericirii și cresc nivelul stresului și tristeții. Așadar, cu cât câștigăm mai mult, cu atât suntem mai fericiți, pentru că ne permitem să cumpărăm lucruri și experiențe care să ne facă fericiți.
Bineînțeles, definiția fericirii diferă de la o persoană la alta. De exemplu, fericirea unei persoane poate depinde de siguranța salarială sau valorile pe care le are. Chiar și în privința valorilor se fac diferențe. Unii găsesc valori în putere, alții în siguranță sau grija de sine. Toți acești factori afectează, de fapt, fericirea unei persoane sau percepția asupra fericirii și banii necesari pentru a se simți satisfăcuți emoțional. Îmbolnăvirile se pot agrava în rândul indivizilor care nu au o situație materială bună pentru a beneficia de tratament și îngrijiri medicale.
Pe de altă parte, unii indivizi cu câștiguri mai mari nu se pot bucura de micile plăceri ale vieții din cauza locurilor de muncă stresante și task-urilor pe care le au. Un studiu recent realizat de LinkedIn arată că angajații din Statele Unite care au salarii mai mari cresc semnificativ nivelul stresului cu 68%. Deși se pot bucura de vacanțe luxoase și mese la restaurante fancy, să nu uităm că stresul joacă un rol extrem de important în atingerea fericirii.
Legătura dintre bani și fericire nu este doar un sentiment sau o percepție. Există o bază științifică în spatele acestui fenomen. Dintr-o perspectivă neuroștiițifică, lipsa banilor și resurselor semnalează creierul că există o amenințare în privința supraviețuirii noastre. Mai exact, sărăcia poate afecta funcția cognitivă a unei persoane, modul de gândire și reducerea performanțelor în memoria verbală și viteza de procesare.
Ideal este să găsim fericirea în lucruri pe care banii nu le pot cumpăra, precum timpul de calitate și experiențele personale și cu cei din jurul nostru. Multe persoane confundă plăcerea cu fericirea, ceea ce înseamnă că există o corelație între salariu și sănătatea emoțională. Dacă mănânci o felie de tort, vei experimenta plăcere. Odată ce ai terminat, plăcerea dispare. Atunci când cheluiești bani, experimentezi plăcere. Câteva ore mai târziu, această plăcere dispare.
Gândiți-vă la persoanele care trăiesc în condiții sărace, dar au mereu un zâmbet pe buze. Cum poate o persoană care nu are aproape nimic să fie fericită? Pentru că este recunoscătoare pentru ceea ce are deja: viața, familia, comunitatea din care face parte. Așadar, pot banii cumpăra fericirea? Uneori. Nu există un răspuns solid. Totul ține de circumstanțe, valori și nevoi personale.