Această dulceață de portocale este plină de aromă, dulce-acrișoară și pretabilă inclusiv în dietă, pentru că nu are în compoziție zahăr rafinat. O poți servi pe felii de pâine prăjită sau poți unge pulpele de pui ori carnea de porc, spre finalul procesului de coacere, pentru un gust desăvârșit și o crustă delicioasă. Sau, de ce nu, o poți folosi ca topping pentru înghețată de vanilie.
Portocalele au o cantitate destul de mare de zahăr natural (fructoză), cam 12 grame carbohidrați/portocală. În consecință, dacă adaugi zahăr în această rețetă de dulceață de portocale, vei transforma desertul într-o bombă calorică și un aliment deloc indicat mai ales dacă ai diabet.
Pentru a da o notă dulce, în această rețetă am adăugat îndulcitor pudră (eritriol, stevia sau xilitol). Iar pentru a contrabalansa efectul fructozei din fruct asupra glicemiei, am păstrat pielița albă a portocalelor, care este bogată în fibre ce au rolul de a încetini absorbția zahărului în sânge.
În loc de portocale poți folosi mandarine, mineole, clementine, grepfrut sau chiar lămâi, cu mențiunea că în cazul celor din urmă va trebui să folosești o cantitate adecvată de îndulcitor pentru a obține un preparat echilibrat din punctul de vedere al gustului.
Află mai jos cum să prepari dulceață de portocale delicioasă!
Spală bine portocalele și îndepărtează-le coaja portocalie cu un peeler. Taie-le în sferturi, îndepărtează sâmburii (dacă au), apoi feliază-le cât mai subțire.
Pune feliile de portocală în oala cu apă și suc de lămâie. Adu la fierbere, apoi acoperă oala cu un capac. Lasă pe foc mic aproximativ 2 ore, amestecând din când în când.
După expirarea timpului, dă focul la mediu, adaugă îndulcitorul pudră și amestecă bine. Mai lasă pe foc câteva minute să dea în clocot, apoi trage deoparte oala. Pentru un plus de aromă, poți adăuga în această etapă puțină scorțișoară, 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras sau extract de vanilie.
Pune dulceața de portocale în borcănașe mici de sticlă sterilizate, cu capac. Se păstrează la frigider până la o lună.