Gândurile negative pun stăpânire pe noi, astăzi, mai mult decât oricând. Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut și președintele Asociației Române de Psihoterapie Integrativă, ne-a vorbit într-o emisiune CSID.RO Live despre gândurile negative.
Pentru a înțelege gândurile negative, ar trebui să înțelegem emoțiile. „Din perspectiva neuroștiinței, emoțiile sunt reacțiile chimice pe care gândurile pe care noi le gândim le transmit corpului nostru”, ne-a spus Dr. Gina Chiriac. Prin urmare, fiecare gând pe care-l avem are în corpul fizic o componentă emoțională, o reacție emoțională pe care noi o numim emoție. Poate să fie emoție de frică sau emoție de bucurie.
Este important de înțeles că gânurile produc o reacție în corp, nu sunt separate de corpul nostru. Ci, tocmai, ele ne produc senzații foarte reale și fiecare conexiune neuronală pe care noi o activăm printr-un stimul exterior, determină în corp o senzație care declanșează o întreagă structură chimică din corpul nostru specifică unei stări emoționale. „Dacă înțelegem că gândurile determină reacții chimice în organism pe care noi le avem indiferent că le conștientizăm sau nu, atunci noi vom fi mult mai în control asupra gânurilor noastre”, a afirmat Dr. Gina Chiriac.
A fi în control cu gândurile noastre înseamnă să fii atent la ce gânduri îți trec prin cap. Uneori ne trezim că stăm în fața televizorului și ne expunem mintea unor știri cu un caracter nefast, corpul nostru va reacționa transmițând cortizol, hormonul stresului. Ne transpunem, fără să știm, unui mediu care produce stare de alertă, de anxietate.
Primul lucru practic pe care am putea face pentru a alunga gândurile negative este să realizăm în ce mediu ne expunem și care sunt stimulii pe care creierul nostru îi percepe. Cu alte cuvinte, să ne activăm capacitatea de conștientizare. Mai mult, noi avem două surse de stimuli: una exterioară și una interioară. Dacă pe mine m-a enervat ceva la 18.30 și la 18.40 eu mă preocup același lucru pentru a zecea oară, pentru că creierul meu nu face diferența între realitate și imaginație, se vor activa aceleași gânduri negative, aceleași reacții chimice, fără ca stimulul să mai existe în realitate. Ori, atunci când realizez că aici și acum 18.40 este prezentul, iar 18.30 este trecutul, deci nu mai are rost să mă supăr pentru ceva ce a trecut.