Dacă faci asta, riscul de accident vascular e MAXIM. Din păcate, mulți avem acest obicei „toxic” pentru creier

„Nu te mai stresa, riști să faci un AVC!” Cât de adevărată este afirmația? Vezi în GALERIA FOTO care sunt semnele accidentului vascular cerebral
  • Publicat:

Cu siguranță ai trecut, la un moment dat în viață, printr-un eveniment atât de stresant și de consumator, încât cei dragi ți-au spus, pe un ton îngrijorat: „Nu te mai supăra că ți se sparge un vas de sânge și faci AVC.” Există însă oare vreun sâmbure de adevăr în această relație stres-accident vascular cerebral (AVC)? Iată ce spun studiile.

Despre stres știm cam toți cât de nociv este pentru sănătatea noastră emoțională. Dar nu mai puțin important este impactul stresului asupra sănătății noastre fizice. Numeroase cercetări arată că îngrijorarea permanentă, supărările și nervozitatea pot crește riscul de boli cardiovasculare, în special riscul de hipertensiune și boli de inimă.

Din păcate, printre efectele devastatoare ale stresului – cu precădere stresul la locul de muncă – se numără și temutul AVC la adulți.

Legătura dintre stres și AVC

Există dovezi irefutabile că stresul este un factor de risc major în apariția accidentului vascular cerebral. Dar care anume este mecanismul ce stă la baza declanșării unui AVC pe fondul stresului este încă o necunoscută.

Cercetătorii cred că stresul poate duce la declanșarea unei cascade de schimbări chimice în organism, factori care determină creșterea riscului de boli cerebrovasculare.

Mai simplu spus, dacă ai și alte probleme de sănătate sau factori de risc, stresul „îți pune capac” prin declanșarea inflamațiilor, creșterea tensiunii arteriale și agravarea altor condiții medicale preexistente.

Toate acestea, combinate, formează un „cocktail Molotov” pentru creierul tău fragil, explică savanții.

Consecințele stresului asupra creierului 

Nenumărate studii au relevat că stresul psihosocial – așa cum este cel experimentat la locul de muncă – este strâns legat de riscul de AVC, atât hemoragic, cât și ischemic.

Într-un astfel de studiu publicat în revista Neurology, medicii atrag atenția că suprasolicitarea la job – caracterizată prin deadline-uri, responsabilitate crescută și presiune mentală – este asociată cu un risc cu 22% mai mare de producere a unui accident vascular cerebral.

O altă cercetare multicentrică publicată în revista The Lancet a identificat principalii factori de risc în declanșarea unui AVC, stresul numărându-se printre aceștia.

Potrivit experților, stresul la locul de muncă poate determina depresie, anxietate, hipertensiune. Mai mult, favorizează adoptarea unor obiceiuri nocive pentru sănătate, cum ar fi alimentația dezechilibrată, fumatul, consumul excesiv de alcool sau lipsa de mișcare.

Stresul cronic și depresia au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de accident ischemic tranzitoriu (AIT) la persoanele de vârstă mijlocie sau bătrâni, se arată într-un studiu publicat în revista Stroke.

Acest tip de accident vascular debutează brusc, cu afazie (tulburări de vorbire şi orientare în timp), scăderea sau pierderea vederii la un ochi, pareză, paralizie sau doar amorţeli şi senzaţie de greutate pe jumătate de corp.

Mai pot apărea ameţeală, senzaţie de oboseală, căderea pacientului prin slăbiciunea musculară.

Indiferent de succesiunea acestor semne, consultul medical neîntârziat pune diagnosticul de certitudine. Așadar, cu stresul nu-i de joacă și nici nu trebuie ignorat fenomenul, mai ales dacă „te ține în corzi” de ceva vreme!

Mai puțin stres la locul de muncă!

Câteva metode de destresare la locul de muncă pot fi următoarele:

  • respiră adânc sau ia-ți pauze în care să meditezi într-un colț liniștit
  • ascultă muzica preferată în căști
  • ridică-te de la birou la fiecare 60 de minute și fă puțină mișcare
  • adu-ți de acasă un pachet cu mâncare sănătoasă
  • înviorează spațiul de lucru cu plante, flori sau fotografii
  • concentrează-te pe fiecare sarcină, pe rând, până o duci la bun sfârșit
  • evită multitaskingul sau rezolvarea mai multor sarcini în același timp
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult