Varicocelul este principala cauză de infertilitate la bărbați. Atunci când un cuplu tânăr nu poate avea copii, printre examenele clinice și analizele care se fac în cazul bărbaților se numără și diagnosticarea varicocelului. Afecțiunea apare atunci când valvulele din interiorul venelor testiculare nu funcționează corect iar sângele se adună la acest nivel provocând creșterea în mărime a venelor. Ca urmare, apare dilatația cordonului spermatic și este afectată fertilitatea.
Varicocelul poate fi asimptomatic în fazele inițiale. Apoi bărbatul observă că ceva nu este în regulă, mai mult pe partea stângă decât pe dreapta, observă că venele sunt dilatate. Când varicocelul a crescut în dimensiuni el începe să dea dureri. Durerile apar când bărbatul stă în picioare pentru perioade lungi, la căldură sau la volan.
Sunt bărbați tineri care merg la sală, fac sport și care descoperă că e o jenă, o durere, în zona testiculelor. Însă cei mai mulți descoperă varicocelul în momentul în care încearcă să aibă un copil și dacă lucrul acesta nu se întâmplă într-o lună, o jumătate de an, vin la medic și fac investigații, explică dr. Rareș Nechifor, medic radiolog intervenționist la ARES.
Principala metodă de diagnostic pentru varicocel este o ecografie testiculară, care arată dacă există vene dilatate la nivelul scrotului. Venele au în mod normal în interior niște valve, care permit circulația sângelui într-o singură direcție, dinspre testicule spre inimă. Dacă aceste valve nu se dezvoltă corect și nu funcționează cum trebuie, sângele stagnează la nivelul testiculelor.
Cu cât facem mai mult efort, cu atât riscul apariției varicocelului este mai mare. Majoritatea bărbaților în jur de 30-40 de ani descoperă varicocelul pentru că depun suficient efort până la acea vârstă, astfel încât venele să se dilate, arată dr. Rareș Nechifor.
Tratamentul clasic este cel chirurgical, de ligatură a venelor varicoase. Acest tip de tratament poate fi dificil de realizat pentru că există o mare variabilitate anatomică în zona testiculelor, cu una, două sau chiar trei vene care pot fi dificil de identificat și legat.
Tratamentul alternativ, prin vasele de sânge, este o tehnică de radiologie intervențională lipsită de efecte adverse.
De la nivelul piciorului, navigăm printr-un vas de sânge, printr-o venă, până la nivelul venelor testiculare. Injectăm substanță de contrast, le vedem, vedem câte sunt. Apoi injectăm un agent sclerozant, ca o spumă ce le lipește. Injectăm din nou substanță de contrast să vedem că sunt rezolvate și asta este toată procedura. Durează cam 30 de minute.
Pacientul e treaz și nu simte nicio durere. Chiar povestim și ne uităm pe monitor împreună. După intervenție stă o oră în salon și poate pleca acasă, spune dr. Rareș Nechifor.
Procedura de embolizare a varicocelului este minim invazivă, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de anestezie generală, de tăieturi sau cicatrice. Astfel, riscurile procedurii sunt mai mici decât în cazul tratamentului chirurgical.
Recuperarea e rapidă, neavând o agresiune importantă, majoritatea pacienților pleacă în aceeași zi acasă, iar recuperarea este de 2-3 zile. De obicei un antiinflamator este suficient.
Dacă intervenția chirurgicală are o rată de recidivă destul de mare, de 25-30%, în cazul terapiei endovasculare a varicocelului, această rată de recidivă e de sub 1%, deci foarte mică, spune dr. Nechifor.
În majoritatea cazurilor, după embolizarea varicocelului, problemele de fertilitate dispar, iar cuplul poate concepe un copil.
Embolizarea varicocelului este disponibilă la ARES, în București, în cadrul Enayati Medical City și în Cluj-Napoca, în cadrul Spitalului de Cardiologie ARES.
Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere naționale și internaționale.