Merdenelele fac parte din „meniul” tău zilnic în drum spre serviciu? Ce spui dacă ai face acasă o plăcintă cu brânză sărată și mărar care să detroneze patiseria din colț? Noi îți explicăm pas cu pas rețeta, ca să obții o plăcintă delicioasă, numai bună de pus la pachet sau, de ce nu, de savurat dimineața acasă, cu un iaurt.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare.
Dă pe răzătoare brânza sărată. Pune brânza de vaci, brânza sărată dată pe răzătoare, 4 ouă și 200 de grame de smântână într-un castron încăpător. Amestecă bine compoziția cu o lingură de lemn.
Adaugă sare, după gust, apoi mărarul tocat și amestecă din nou până se omogenizează. Compoziția trebuie să fie ușor fluidă.
Într-un castronel, amestecă 200 de grame de smântână cu un ou și 100 ml de apă minerală și lasă deoparte.
Scoate foile de plăcintă din pachet.
Pune o hârtie de copt în tava întinsă. Așază 3 foi de plăcintă în tavă – unge-o pe fiecare cu unt topit. Adaugă încă o foaie și las-o neunsă. Acoperă cu o treime din compoziție.
Acoperă cu încă 3 foi unse fiecare cu unt, apoi a patra foaie și din nou o treime din compoziție.
Continuă cu 3 foi unse, a patra foaie acoperită cu restul de compoziție și apoi restul de foi unse cu unt. Ultima foaie de deasupra las-o neunsă.
Porționează cu un cuțit plăcinta astfel formată – pătrate, romburi, mai mici sau mai mari, după preferințe.
Acoperă întreaga suprafață cu amestecul de smântână, ou și apă minerală. Lasă 5 minute să absoarbă plăcinta acest mix. Presară pe deasupra semințe de susan (opțional).
Introdu tava cu plăcintă la cuptorul preîncălzit la 185 de grade Celsius. Lasă la copt aproximativ 50 de minute, până se rumenește frumos.
Plăcinta cu brânză sărată și mărar se lasă un pic la răcit, apoi se porționează pe marcajele făcute anterior cu cuțitul. Poftă bună!