Dr. Ana Maria Balahura: Cum îți este afectată inima când ești stresat

”Mă doare inima de la stres” este o afirmație pe care o auzim des. Din păcate. Ce consecințe poate avea?
  • Publicat:
Dr. Ana Maria Balahura: Cum îți este afectată inima când ești stresat
dr Ana Maria Balahura, foto arhiva

Putem oare să simțim presiune, tensiune, durere în zona inimii la propriu atunci când suntem stresați sau supărați? Ce consecințe poate avea un stil de viață super stresant pe termen lung asupra aparatului cardiovascular? Explică dr. Ana Maria Balahura, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca, secretarul Grupului de Lucru HTA din cadrul Societății Române de Cardiologie.

 

CSÎD: Cum afectează inima stresul excesiv?

Dr. Ana Maria Balahura: Stresul psihosocial – care include atât simptome ale unei boli psihice, cât și sentimente de singurătate sau furie – contribuie la apariția bolilor cardiovasculare, atât pe termen lung inducând apariția bolilor coronariene, cât și pe termen scurt declanșând evenimente acute (de ex infarct miocardic).

CSÎD: Ce se întâmplă mai exact în organism când suntem stresați?

Dr. Ana Maria Balahura: Mecanismul prin care stresul declanșează bolile cardiovasculare este reprezentat de activarea sistemelor hipotalamo-hipofizo-adrenocrotical și simpatico-adrenomedular. Pe scurt se declanșează secreția hormonilor „de stres” – cortizol, adrenalină și noradrenalina, cu efectele deja amintite anterior de a pune organismul în poziția de „luptă sau fugă”.

Pe termen lung, modificările induse de secreția constant crescută a cortizolului se traduc prin obezitate, hipertensiune, hiperglicemie, creșterea rezistenței la insulină și dislipidemie – toate cărămizi de bază în apariția aterosclerozei.

Chiar și adolescenți suferă de inimă din cauza stresului

CSÎD: Trăim vieți stresante, chiar de tineri…

Dr. Ana Maria Balahura: Ritmul actual al vieții a contribuit la creșterea incidenței hipertensiunii arteriale și în rândul persoanelor tinere. Hipertensiunea arterială nu mai este o afecțiune doar a vârstnicului și apare tot mai adesea la vârste tinere; 1 din 7 români între 18 și 24 de ani și 1 din 5 români cu vârste între 25 și 34 de ani au hipertensiune. La vârste între 35 și 44 de ani sunt deja 1 din 3 persoane afectate, iar între 45 și 54 de ani practic jumătate din populație suferă de hipertensiune arterială.

Hipertensiunea arterială netrată poate duce la demență

CSÎD: La ce ar putea duce hipertensiunea arterială netratată?

Dr. Ana Maria Balahura: Mai trebuie menționat că o hipertensiune nediagnosticată și dusă “pe picioare” adică netratată la vârsta adultă poate conduce la demență mai târziu în viață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult