Andrada Tache, psiholog în Germania: ”Iubirea nu e doar intoxicarea romantică de la început, ci trebuie întreținută”

Specialistul vorbește deschis despre necesitatea întreținerii relațiilor de cuplu. Sunt normale blocajele, plafonările însă pot fi depășite cu ajutor specializat.
  • Publicat:
Andrada Tache, psiholog în Germania: ”Iubirea nu e doar intoxicarea romantică de la început, ci trebuie întreținută”
Andrada Tache, psiholog, foto arhivă personală

9% din americani raportau în 2021 relații romantice/de căsătorie fericite, cu sens. Vă imaginați treaba asta? Nu cred că lucrurile stau prea diferit în toată lumea. Cred că am învățat să ne deconectăm cu succes unii de la alții și, ceea ce e și mai grav, habar nu avem că dragostea în cuplu înseamnă să investești continuu în ea și, când traversăm perioade mai grele, să facem psihoterapie de cuplu. Sunt uimită complet cum, în familiile noastre, nu există educație despre CUM să menții relația de cuplu, SINGURA care, conform studiilor, îți determină sănătatea psihică și fizică, dar și longevitatea?

 

Avem impresia că iubirea înseamnă starea de îndrăgostire, de intoxicare romantică, cea care durează, științific, DOAR 3 ani. Iar odată ce această stare chimică ia sfârșit în corpurile noastre, nu știm ce să facem cu relația pe care o avem. Avem senzația ba ca s-a terminat iubirea, ba că a intervenit rutina și că nu se mai merită să investești în relație, culmea, fix în momentul când ai nevoie să o faci, nu când ești în starea de îndrăgostire și oricum lucrurile merg de la sine.

 

Nu programăm timp pentru cuplu, nu facem nici o strategie în acest sens

Cum să vină iubirea și fericirea, ba chiar în cantități mai mari ca la începutul relației? Pentru mulți dintre oameni, relația de cuplu e ca o mașinărie care merge de la sine până nu mai merge, până cedează bateriile și trebuie ori acceptată moartea iminentă a relației și să inițieze separarea, ori accepți să trăiești cu scheletul relației în dulap, având vieți separate. Unii încearcă resuscitarea relației când deja unul din parteneri și-a luat, parțial, tălpășița și e deja prea târziu.

Inteligența emoțională – vitală în relația de cuplu, dar și în alte aspecte ale vieții

Pe măsură ce creștem, suntem învățați cum să luăm note bune la școală, cum să investim în carieră și cam atât. Suntem recompensați strict pentru aceste lucruri, nu pentru inteligenta noastra emoțională, relațională sau socială care, CULMEA, sunt cele care ne pot asigura ȘI succesul în carieră și cel în cuplu.

Relația cu copiii – și ea are nevoie de sfaturi competente

Nu mai spun că nu suntem învățați cum să fim părinți suficient de buni pentru copiii noștri. Soluția? Trebuie să ne schimbăm din rădăcină perspectiva asupra ingredientelor care ne fac viața fericită și să începem din următoarea secundă să investim toate resursele noastre în relațiile importante pentru noi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult