Testarea HPV după un rezultat anormal al testului Babeș Papanicolau

De ce este importantă testarea HPV după un rezultat Papanicolau cu denumirea ASCUS și ce este de făcut dacă rezultatul testului HPV este anormal.
Testarea HPV după un rezultat anormal al testului Babeș Papanicolau
Sursa foto: Shutterstock

Testul Papanicolau este o investigație care se recomandă a fi făcută regulat, an de an, fiind cea mai bună metodă de depistare în fază timpurie a cancerului de col uterin sau a eventualelor modificări ale colului ce pot fi asociate cu inflamațiile sau infecțiile. De menționat faptul că testul Papanicolau este o investigație foarte simplă, care se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune care sunt variantele de rezultate ale testului Papanicolau, de ce este importantă testarea HPV după un rezultat cu denumirea ASCUS, în ce constă procedura, dar și ce este de făcut mai departe în cazul în care rezultatul testului HPV este anormal.

Posibile rezultate în urma testului Papanicolau

Un rezultat anormal arată că unele celule cervicale s-au schimbat, dar nu înseamnă că ai cancer! De fapt, majoritatea femeilor care au un rezultat anormal nu au cancer de col uterin.

Alte motive pentru un rezultat anormal al testului Papanicolau sunt o inflamație, o infecție, herpesul, trichomoniaza sau HPV, spune dr. Vythoulkas.

Iată care sunt variantele de rezultate ale testului Papanicolau, potrivit medicului:

  • „Normal”: col uterin sănătos;
  • „Nesatisfăcător”: din diverse motive, eșantionul de celule nu a reprezentat o probă bună și nu poate fi interpretat de laborant;
  • „Modificări binare”: testul a fost în principiu normal, însă este posibil să ai o infecție care a cauzat inflamația celulelor cervicale. Este posibil să ți se recomande efectuarea unui examen pelvian pentru a identifica posibila cauză a infecției și ți se poate prescrie un tratament;
  • „ASCUS”: este prescurtarea pentru „Celule scuamoase atipice de semnificație nedeterminată”. Acest lucru înseamnă că au fost identificate câteva celule cu aspect anormal, fiind necesară efectuarea unor teste pentru a se determina dacă HPV (Human Papiloma Virus sau papilomavirusul uman) este cauza acestor modificări.

Testul HPV: cum te pregătești pentru recoltare și în ce constă procedura

Atunci când rezultatul testului Papanicolau este anormal, urmează să se efectueze testul HPV. Acesta determină dacă unul sau mai multe dintre tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut a fost cel care a determinat modificările constatate de testul Papanicolau.

Testul HPV constă în analiza unei probe de secreție prelevate de la nivelul cervixului, rezultatul acestuia indicând prezența sau absența diferitor tipuri de HPV.  Există două modalități de depistare a HPV: cantitativ sau calitativ, individual prin genotiparea a 37 de tipuri de virusuri care afectează zona anogenitală, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Recoltarea se va face în afara perioadei menstruale, deoarece celulele sangvine pot interfera cu rezultatele testului. Perioada optimă pentru efectuarea testului este la 8-12 zile de la ultima menstruație.

Cu 48 de ore înainte de recoltarea probei se recomandă evitarea raporturilor sexuale, a dușurilor vaginale, a oricăror manevre intravaginale (folosirea de tampoane intravaginale, explorare vaginală), precum și a oricăror tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianți).

Procedura nu este dureroasă, dar este posibil să apară un disconfort în momentul introducerii instrumentului medical pentru depărtarea pereților vaginului. După efectuarea testului HPV, există posibilitatea ca pacienta să prezinte sângerări vaginale ușoare.

Rezultatele testului HPV: normal sau anormal. Ce înseamnă?

De obicei, rezultatul testului HPV sosește după 14 zile și poate fi „Normal” (adică HPV nu este prezent) sau „Anormal” (HPV este prezent).

Un rezultat „Anormal” indică faptul că pacienta prezintă un risc crescut de a avea celule cu modificări precanceroase.

Cele mai periculoase tulpini HPV sunt tipul 16 și 18. Față de celelalte tulpini, acestea duc la o dezvoltare mai rapidă a unei leziuni minore către un grad major sau chiar spre cancer.

În cazurile în care rezultatul testului HPV indică un risc crescut de a avea celule cu modificări precanceroase, investigațiile vor fi continuate prin efectuarea unei colposcopii și a unei biopsii cervicale, recomandă dr. Vythoulkas.

Colposcopia presupune utilizarea unui sistem optic cu ajutorul căruia ginecologul examinează peretele vaginal și porțiunea vaginală a colului uterin.

Biopsia cervicală este o manevră chirurgicală în cadrul căreia se recoltează un fragment din țesutul considerat bolnav al colului uterin, pentru a fi supus examenului histopatologic. Biopsia cervicală poate fi realizată sub ghidaj colposcopic.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult