Iodoterapia este un tratament țintit, care are scopul de a distruge celulele canceroase de la nivelul tiroidei, fără a afecta alte celule și țesuturi. Cu ajutorul terapiei cu iod radioactiv după intervenția chirurgicală, pacienții care suferă de cancer tiroidian bine diferențiat au șanse mai mari de vindecare.
Glanda tiroidă este un organ cu funcție endocrină situat la baza gâtului, având un rol foarte important în organism: producția hormonilor tiroidieni. Cancerul tiroidian este un tip de cancer nu foarte frecvent, reprezentând aproximativ 1,7% din totalul cancerelor nou diagnosticate anual în România, conform estimărilor oficiale.
Diagnosticul de certitudine în cancerul de tiroidă poate fi pus numai după o evaluare imagistică amănunțită – ecografie tiroidiană, în cele mai multe cazuri, urmată de scintigrafie/SPECT-CT în anumite situații, întotdeauna cu confirmare prin examenul histopatologic după efectuarea unei biopsii cu ac fin. Diagnosticul de certitudine va indica astfel tipul de cancer și pe baza sa se vor stabili indicațiile terapeutice.
Terapia cu iod radioactiv este o opțiune terapeutică recomandată pentru pacienții cu cancer tiroidian bine diferențiat – papilar sau folicular, care s-a extins la nivelul gâtului sau a metastazat în alte regiuni ale corpului. Medicul endocrinolog în colaborare cu medicul oncolog și cu medicul de medicină nucleară recomandă tratamentul cu iod radioactiv, de preferință pacienților care au trecut deja prin intervenția chirurgicală de îndepărtare a glandei tiroide.
Tratamentul cu iod radioactiv se bazează pe faptul că acesta se acumulează preferențial la nivelul celulelor glandei tiroidiene. Izotopii radioactivi ai iodului (precum izotopul I-131) se administrează sub supraveghere medicală, pe cale orală. Pacientul va înghiți o capsulă cu radioiod ce va fi apoi absorbit la nivel digestiv și va circula prin sânge către celulele tiroidiene, pe care le distruge prin emiterea de radiații.
Substanța radioactivă își pierde proprietățile radioactive și este eliminată complet din organism pe parcursul câtorva zile, astfel că pacientul este expus la riscuri minime de apariție a efectelor adverse. Cele mai întâlnite sunt cele imediate, precum starea de greață, durerea și edemul la nivelul gâtului sau pierderea gustului și modificarea acestuia. Majoritatea efectelor adverse sunt temporare și controlabile, de obicei dispărând în câteva zile de la tratament.
Pentru siguranța pacientului și a celor din jur, tratamentul cu iod radioactiv se efectuează în condiții speciale. La Centrul Oncologic SANADOR, iodoterapia se administrează pe Secția de Terapie Izotopică, sub supravegherea atentă a personalului medical calificat, în condiții de confort maxim. Pacienții necesită spitalizare, cu izolare în primele zile după ce primesc pe cale orală o capsulă cu iodură de sodiu cu izotopul I-131.
Pacienții sunt spitalizați în saloane special amenajate, cu pereții, ușile și tavanul cu conținut de plumb pentru protecția împotriva radiațiilor.
Centrul Oncologic SANADOR oferă pacienților care suferă de cancer tiroidian investigații complete și soluții optime de tratament. Abordarea multidisciplinară din cadrul Centrului Oncologic SANADOR pune pacientul pe primul plan, astfel încât acesta să beneficieze de stabilirea unui diagnostic de certitudine, de evaluarea corectă a parametrilor clinici necesari administrării tratamentului, precum și de optimizarea rapidă a modalităților terapeutice.