Ești single? De ce trebuie să te feliciți?

În România să nu ai un partener(ă) de viață nu este văzut cu ochi buni. Însă, să nu fii într-o relație este o șansă enormă să fii bine cu tine însuți/însăți.
  • Publicat:
Ești single? De ce trebuie să te feliciți?
foto: Shutterstock

Cu siguranță mulți dintre noi, femei și bărbați deopotrivă am început Noul An singuri. Fără un partener, iubit, soț, soție, logodnic, logodnică, amant, amantă etc. Și ce dacă? Cum adică ar spune unii? Nu este cumva împotriva firii să nu fim într-o relație de dragoste? Nu asta ni se tot repetă de către rude în România, mai ales după ce am trecut de fabuloasa vârstă de 25 de ani? Caută să te măriți, caută să te însori! Când faceți un copil? Când faceți copilulul al doilea?

 

De altfel și despărțirile sunt văzute precum drame sau tragedii în mulți ochi de români. Nu însă și relațiile toxice, violența domestică, relațiile abuzive… Acestea sunt o normalitate… Pentru mulți români care nu se sfiiesc să dea sfaturi despre când și cu cine să te măriți, însori, faci copii etc. violența domestică de toate tipurile ei face parte din viața. Din viața de cuplu.

O relație sănătoasă cu noi înșine ne permite o relație de dragoste echilibrată

Așadar, să fii singur este o variantă de un milion de ori mai bună decât să fii într-o relație nepotrivită. Într-o relație toxică, într-o relație ce nu te ajută să evoluezi ajungi să nu te mai simți bine în pielea ta. Ajungi să nu mai fii confortabil să îți exprimi părerile, pasiunile, hobby-urile. Psihologii atrag atenția că o relația nu trebuie să ne anuleze personalitatea. Acea nu este o relație sănătoasă.

Ce să faci tu cu tine când ești singur

În primul rând să te bucuri de compania ta. Da, poate părea stupid, însă tu ești cea mai bună companie a ta. De la iubirea de sine pleacă toată viața ta. Cum te iubești și îngrijești, cum îți vorbești, cum te înțelegi tu pe tine contează. Iar ceilalți cu care interacționezi nu sunt decât oglinzi ale tale. Ale interiorului tău. Cine se simte bine în propria prezență, va fi o companie mai mult decât plăcută și pentru cei din jur și evitend pentru eventualii pretendenți.

Cursuri de dezvoltare personală, acordarea de timp pentru hobby-uri, prietenii, călătorii, muncă, voluntariat, sport – sunt doar câteva activități menite să vă ajute să vă cunoașteți mai bine. Și să vă echilibrați.

Dacă tocmai v-ați despărțit și încă suferiți după fostul partener, nu vă aruncați imediat în alte brațe

Permiteți emoțiilor și sentimentelor să existe și lasați-le să vă cuprindă și să treacă. Nu le blocați, nu le anihilați. Cum ar fi fost să ieșiți dintr-o relație de iubire și să nu doară… Specialiștii în psihologie atrag atenția să nu vă aruncați într-o nouă relație de iubire imediat ce ați terminat-o pe cea veche. Este nevoie de o pauză, în care să fiți singuri, în care să vindecați rănile, să integrați învățămintele din fostele relații, să vă regăsiți, reinventați. Și în plus, nu este corect să vă folosiți o persoană care poate are sentimente reale doar pentru că nu sunteți în stare să manageriați propriile emoții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult