Rezistența la insulină crește semnificativ riscul de a dezvolta diabet. Partea și mai proastă este că ai putea să fii rezistent la insulină ani în șir, fără să știi, pentru că simptomele sunt vagi sau lipsesc cu desăvârșire. Când sunt prezente simptomele, deja putem vorbi despre prediabet sau, mai rău, chiar diabet. Din acest motiv este important să îți verifici periodic nivelul de glucoză din sânge, prin diverse analize.
Ce se știe cu siguranță este faptul că rezistența la insulină „atacă” în mod preponderent persoanele supraponderale, cu valori mari ale colesterolului și trigliceridelor, precum și pe cele care au hipertensiune.
Citește și: Dieta care întoarce diabetul din drum. Ce să mănânci dacă ai prediabet
În cazul în care ai rezistență la insulină și ești deja în stadiul de prediabet – deci încă mai poți lua măsuri pentru a întoarce diabetul din drum – pot să apară simptome precum:
Citește și: 3 semne timpurii ale diabetului. Cum știi că boala este într-un stadiu avansat
Anumite persoane sunt mai susceptibile să dezvolte rezistență la insulină, deci implicit și diabet. Printre factorii de risc care pot favoriza această problemă se numără:
Complicațiile rezistenței la insulină
Dacă sindromul metabolic și, implicit, rezistența la insulină nu sunt tratate, pot apărea complicații. Astfel, există un risc mai mare de boli de rinichi, infarct, accident vascular, probleme de vedere, diverse forme de cancer sau chiar boala Alzheimer.
În cazul în care prezinți mai mulți factori de risc dintre cei menționați mai sus, este foarte important să-ți monitorizezi starea de sănătate prin analize periodice și să încerci să îți schimbi stilul de viață pentru a reduce riscul de diabet.
Printre analizele necesare în acest sens se numără:
Important de menționat este faptul că valorile crescute ale glicemiei depistate în urma analizelor nu înseamnă neapărat diabet. De cele mai multe ori, dacă sunt efectuate cu scop preventiv, analizele indică prediabetul, adică stadiul în care pacientul încă poate lua măsuri pentru a preveni diabetul.
Stilul de viață este singurul care poate face diferența între boală și sănătate. De aceea schimbările în alimentație contează mai mult deseori decât tratamentul medicamentos propriu-zis.
Exercițiile fizice (cel puțin 30 de minute zilnic), regimul alimentar echilibrat, scăderea în greutate, evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool, reducerea stresului și somnul de calitate sunt factorii-cheie care previn rezistența la insulină și afecțiunile asociate acestei probleme.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22206-insulin-resistance
https://psycnet.apa.org/record/2014-14117-011
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/insulin-resistance.html
https://www.webmd.com/diabetes/insulin-resistance-syndrome