Cercetătorii au descoperit încă o dovadă solidă a beneficiilor miraculoase pe care le are uleiul de măsline. Înlocuirea produselor lactate bogate în grăsimi cu ulei de măsline poate reduce riscul de boli grave și deces prematur, arată un studiu amplu, cea durat 30 de ani.
Folosirea uleiului de măsline în locul margarinei, untului sau a altor grăsimi saturate te-ar putea proteja de decesul cauzat de cancer, boli cardiovasculare și respiratorii, demență și alte boli grave, potrivit unui studiu publicat recent, scrie CNN.
„Este o combinație între scăderea cantității de grăsimi saturate și, în același timp, creșterea grăsimilor mononesaturate găsite în uleiul de măsline”, a spus dr. Howard LeWine, editorul șef medical al Harvard Health Publishing, parte a Școlii de Medicină Harvard.
„Recomandarea noastră este să folosiți uleiul de măsline pentru a înlocui grăsimile saturate atunci când gătiți sau în dressingul pentru salată”, adaugă expertul.
Studiul a presupus împărțirea participanților în două grupuri: unul care a consumat zilnic doar 10 grame (2 lingurințe) de margarină, unt, maioneză sau produse lactate bogate în grăsimi și un alt grup care a înlocuit aceste alimente cu aceeași cantitate de ulei de măsline. Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat ulei de măsline au avut cu până la 34% un risc mai mic de deces decât cei care au consumat produse lactate.
„Acesta este primul studiu pe termen lung, care a inclus mai mult de 90.000 de participanți și s-a întins pe o perioadă de 30 de ani, ce a vizat consumul de ulei de măsline și influența lui asupra speranței de viață, în SUA. Studiile anterioare au fost efectuate în Europa, unde oamenii consumă mai mult ulei de măsline”, a spus autoarea studiului Marta Guasch-Ferre, cercetător senior la Universitatea Harvard.
„Rezultatele noastre sprijină recomandările anterioare de a înlocui grăsimile saturate și grăsimile animale cu uleiuri pe bază de plante, precum uleiul de măsline, pentru a preveni moartea prematură”, adaugă cercetătoarea.
Cei care au consumat ulei de măsline au avut un risc cu 19% mai mic de a muri din cauza afecțiunilor cardiace, un risc cu 17% mai mic de a muri din cauza cancerului, un risc cu 29% mai mic de a muri din cauza bolilor neurodegenerative și un risc cu 18% mai mic de a muri din cauza bolilor respiratorii, spre deosebire de cei care au consumat grăsimi saturate, a spus Sussana Larsson, profesor asociat de epidemiologie la Institutul Karolinska din Suedia, într-un editorial care a însoțit studiul.
Deși se știa că uleiul de măsline este benefic pentru a preveni bolile de inimă, legătura dintre acesta și demență este „nouă”, iar cercetătorii spun că această descoperire este „o informație extrem de importantă pentru sănătatea publică”.
Uleiul de măsline este un aliment cheie în dieta mediteraneană, care potrivit studiilor, poare reduce riscul de diabet, colesterol crescut, demență, pierderea memoriei, depresie și cancer de sân. Dieta mediteraneană a fost, de asemenea, asociată cu oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă.