Ce înseamnă să fii indisponibil emoțional și ce semne ți-ar putea transmite partenerul

Dacă te-ai întrebat dacă ești sau nu indisponibil emoțional, ar trebui să continui să-ți explorezi curiozitatea.
  • Publicat:
Ce înseamnă să fii indisponibil emoțional și ce semne ți-ar putea transmite partenerul
Foto: shutterstock

Sunt convinsă că ești familiarizat cu termenul „indisponibil emoțional”, iar asta fie pentru că te-ai lovit de situația în care o persoană cu care îți doreai o relație să-ți spună că așa se simte, fie pentru că tu, la rândul tău, te-ai simțit așa. Termenul descrie faptul că nu ești conectat la emoțiile tale și mai ales că nu ești pregătit sau dispus să le arăți cuiva. Este cumva similar unui perete care nu permite oamenilor să se apropie.

Ce înseamnă disponibilitatea emoțională?

Înainte de toate, pentru a înțelege mai bine termenul, trebuie să conștientizezi ce presupune să fii disponibil din punct de vedere emoțional:

  • Îți exprimi propriile sentimente fără probleme
  • Permiți altei persoane să se conecteze cu tine, să îți știe slăbiciunile
  • Îți deschizi inima chiar și atunci când există posibilitatea de a fi dezamăgit
  • Îți permiți să iubești din nou indifierent de trecutul dureros pe care l-ai avut
  • Îți exprimi adevăratele nevoi, nu doar partenerului, ci și oamenilor apropiați din viața ta
  • Primești dragostea și sprijinul tuturor persoanelor care te înconjoară
  • Ești visător în privința vieții tale

Cu toții ne naștem cu această disponibilitate emoțională, dar de-a lungul timpului și în funcție de experiențele pe care le trăim, aceasta suferă schimbări. De exemplu, un bebeluș plânge în momentul în care îi este foame sau trebuie schimbat pentru a-și atenționa părinții. Cere exact ce își dorește fără ezitare, nu ceea ce ar trebui să își dorească sau ce le este permis.

Cum ajungi să fii indisponibil emoțional?

Indisponibilitatea emoțională apare în urma experiențelor negative din viața noastră, în special la vârste tinere. Atunci când în repetate rânduri te lovești de situații în care ți se respinge ceva ce-ți este necesar, mai ales în anii de formare, în mod natural ajungi să te închizi pentru a te proteja și începi să privești vulnerabilitatea ca fiind un pericol sau o cale spre dezamăgire.

Dacă te-ai întrebat dacă ești sau nu indisponibil emoțional, ar trebui să continui să-ți explorezi curiozitatea. Atunci când nu poți spune ce te rănește sau ce ai nevoie în mariajul tău sau nu te mai simți apropiat de partener, nu faci altceva decât să accentuezi durerea și să te rănești. Dezvolți un șablon nesănătos care ulterior se transformă într-o formă nesănătoasă de exprimare a dorințelor și nevoilor.

Aceste situații pot fi remediate și poți lua în calcul lucrul cu un terapeut sau un life coach care să te ajute să descoperi acele emoții îngropate și să fii mai deschis.

Cum știi că partenerul este indisponibil emoțional

Aspectele care semnalează că partenerul este indisponibil emoțional sunt:

  • Evită conflictele și spune „N-am nimic”, în loc să lucreze la ceea ce deranjează în relație
  • Nu are nicio reacție la complimentele și semnele de iubire venite din partea ta
  • Nu este vocal în privința fricii de a fi rănit
  • Evită conversațiile despre emoții, atât ale tale, cât și ale lui
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: