Culoare limbii sau semnele care apar pe suprafața ei pot indica prezența unor afecțiuni, fie ele grave sau nu. De exemplu, în cazul limbii albe, aceasta poate semnala prezența candidozei orale sau a diabetului, în timp ce limba uscată poate fi semn de anxietate. Iată ce semnale de alarmă transmite organismul atunci când ai limba roșie.
Cunoscut și ca sindromul Kawasaki, această boală produse inflamații la nivelul vaselor de sânge din corp, chiar și a celor din cavitatea bucală, scrie Clinica Mayo. De cele mai multe ori, copiii sunt cei afectați de această boală, dar ea poate fi prezentă și la adulți. O limbă roșie, umflată vine la pachet cu simptome precum febră, ochi roșii, eczeme în anumite zone ale corpului, chiar și în zona genitală, palme umflate și noduli limfatici măriți.
Boala Kawasaki este o boală care se tratează, iar cu cât depistăm mai repede simptomele, cu atât mai bine. Clinica Mayo recomandă ca în cazul în care te confrunți cu febră mai mult de trei zile și limba este roșie să te prezinți de urgență la un specialist pentru tratament. Tratamentul poate include infuzii intravenoase cu imunoglobuline care pot reduce riscul de apariție a altor probleme de sănătate și doze mari de aspirină.
Nu există suficiente cercetări care să vorbească despre legătura dintre aspectul limbii și COVID-19, dar cele deja prezente menționează aceste simptome. O cercetare publicată în septembrie 2020 în British Journal of Dermatology arată că peste 45% dintre 666 pacienți infectați cu COVID-19 internați temporar într-un spital din Spania s-au confruntat cu simptome la nivelul ochilor, cavității bucale și chiar în zona genitală. Peste 25% dintre pacienți au avut simptome la nivelul cavității bucale, inclusiv umflarea și înroșirea limbii.
Bineînțeles, aceste aspecte depind de severitatea infecției. Dacă te confrunți cu o infecție ușoară sau moderată, poate nu vei observa aceste simptome.