Depistarea nodulilor maligni la sâni se poate face prin ecografii și mamografii în cadrul controalelor de rutină. Controalele regulate la sân pot salva viața femeilor. Dr. Isabela Maria Botea, medic specialist Radiologie Imagistică Medicală, competență senologie imagistică vorbește despre importanța ecografiilor la sân.
CSÎD: Ce este ecografia la sân?
Dr. Isabela Maria Botea: Ecografia este un test imagistic de diagnostic bazat pe utilizarea ultrasunetelor, prin urmare, neinvaziv. Cu ajutorul ultrasunetelor putem studia parenchimul mamar și zona axilara.
CSÎD: Pentru ce se folosește ecografia mamară? De ce este important să se facă ecografii la sân?
Dr. Isabela Maria Botea: În prezența unui simptom clinic, cum ar fi durere, palparea unui nodul, etc este util examenul ecografic de prim nivel care să permită verificarea originii simptomului în sine (nodul solid sau lichid, colecție inflamatorie etc.).
Cu ajutorul ecografiei putem descoperi noduli extrem de mici de câțiva milimetri.
Ecografia poate fi folosită și la femeile asimptomatice, în principal ca investigație de nivel doi, în urma efectuării unei mamografii, fiind complementara acesteia în cazul depistării unei arii suspecte sau a unei arii de densitate crescută de țesut fibroglandular.
În cele din urmă, ultrasunetele permit și explorarea zonelor axilare care în mod normal sunt dificil de evaluat doar cu mamografia.
CSÎD: Cum să se pregătească o femeie pentru o ecografie la sân?
Dr. Isabela Maria Botea: Nu există o regulă de pregătire.
CSÎD: Cine poate face ecografie mamară? Când și cât de des sunt recomandate ecografiile?
Dr. Isabela Maria Botea: Toate femeile dar cu indicații diferite în funcție de diferitele grupe de vârstă.
Ecografia, efectuată ca un mijloc de diagnostic complementar mamografiei la femeile de peste 40 de ani și cu sânii denși, mărește capacitatea de diagnostic prin creșterea sensibilității.
Ecografia se recomandă în fiecare an sau în anumite situații la 6 luni.