Pielița albă a portocalelor nu trebuie aruncată. Ce efect are asupra ficatului

  • Publicat:
Pielița albă a portocalelor nu trebuie aruncată. Ce efect are asupra ficatului
Sursa foto: Shutterstock

Nu arunca pielița albă a portocalelor, e plină de antioxidanţi! Potrivit unui studiu, în pielița albă a portocalelor și în coajă se găseşte o substanță numită hesperidină, care poate să reducă în mod natural valorile colesterolului rău și a tensiunii arteriale. Mai mult, acest compus poate reduce riscul de dezvoltare a celulelor tumorale la plămâni și ficat. 

Citricele sunt cunoscute pentru concentraţia mare de substane nutritive pe care le deţin, precum vitamina C și flavonoidele. În vreme ce fructul în sine conţine o cantitate mare de antioxidanţi, se pare însă că aceştia se concentrează într-o şi mai mare măsură în coajă şi imediat sub aceasta, în pielița albă pe are obişnuim să o aruncăm.

Pielița albă a portocalelor, ajutorul ficatului

Hesperidina, una dintre substanţele din clasa flavonoidelor, care se găseşte din abundenţă în portocale și alte citrice (inclusiv în roşii), este bine cunoscută pentru virtuţile sale în lupta cu cancerul.

Oamenii de ştiinţă susţin că aceasta are capacitatea de a reface ADN-ul distrus din celule care favorizează apariţia cancerului şi în plus stimulează ficatul să ardă grăsimea în exces din organism.

Consumate regulat, citricele, datorită conţinutului de hesperidină, contribuie la restabilirea nivelului normal de trigliceride şi colesterol, precum şi cel al zahărului din sânge, arată studiile de laborator.

Iată de ce, spun experţii, atunci când consumăm citrice e de preferat să nu aruncăm nimic. Nici pielița albă, nici coaja care poate fi adăugată la ceaiuri, la deserturi sănătoase sau chiar la cosmetice preparate în casă.

Ceaiul din coji de portocale: beneficii

Atenție însă la proveniența citricelor, pentru că multe sunt acum tratate cu ceară sau alte chimicale ca să reziste mai mult în magazine. De aceea e bine să folosești coajă de portocale doar dacă acestea sunt bio.

Din cojile de portocale poți prepara un ceai delicios cu efecte benefice asupra digestiei. Pune câteva coji de portocală uscată într-o cană cu apă fiartă și lasă la infuzat 10-15 minute.

Ceaiul din coajă de portocală susține imunitatea, ameliorează simptomele de gripă și răceală și ajută la eliminarea mucusului din plămâni.

De asemenea, este un excelent remediu pentru eliminarea senzației de balonare și a gazelor intestinale.

Consumat zilnic, ceaiul din coji de portocală ajută la stimularea circulației sângelui și previne stările de nervozitate și insomnia.

Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News