Noi românii vrem să oferim tot ceea ce este mai bun, mai nou, mai strălucitor, mai atrăgător pentru copiii noștri. Mai ales că majoritatea celor care sunt părinți astăzi au crescut sub auspiciile comuniste. Și lipsurile s-au simțit la foarte multe niveluri. Toate acele goluri le umplem prin multitudinea de daruri pe care le oferim copiilor noștri și copiilor pe care îi cunoaștem. Și totuși…
Tone de jucării nefolosite ar putea fi cu ușurință adunate din orașele mari… Și culmea este că majoritatea copiilor nici nu le-ar simți lipsa… Sau nu prea curând. De ce? O parte a populației din țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare are acces la servicii și produse de ultimă oră. Astăzi nu mai este chiar un efort să îi cumperi copilului o mașinuță sau o păpușă. Sau o carte. Produsele pentru copii sunt prezente peste tot, nu doar în magazinele specializate. Așadar de multe ori când mergem la cumpărături de mâncare ne trezim că în coșul de cumpărături am pus și jucării… De ce nu ar fi neapărată nevoie… Însă, de ce să nu îi faci copilului o plăcere.
Specialiștii în psihologia copilului atrag atenția asupra riscului de a oferi cadouri în loc de timp de calitate copilului. La acest risc sunt supuși copiii ai căror părinți au cariere de succes. Pentru a compensa lipsa lor, părinții oferă cadouri. O bună balanță între timpul petrecut la job și timpul petrecut cu copiii este de preferat decât kilograme de jucării dar fără companion de joacă pentru copil.
De ce să nu îi cumperi copilului tot ceea ce își dorește? Pe lângă partea economică, cea ecologică, cea psihologică mai există câteva motive. Unul dintre ele a fost exprimat foarte simplu și la obiect de un medic stomatolog german dr. K. Knitter. ”
”Copiii trebuie lăsați să aibă vise. Nu le îndepliniți toate poftele. Visele sunt motorul către viitor!”