Dr. Tatiana Popescu: De ce pacienții care au avut COVID-19 trebuie să se ferească de gripă?

De ce este încă o mare problemă de sănătate gripa în 2022 mai ales în contextul pandemiei coronavirus?
  • Publicat:
Dr. Tatiana Popescu: De ce pacienții care au avut COVID-19 trebuie să se ferească de gripă?
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, foto arhivă

”Virusul gripal cu toate tulpinile sale există încă în comunitate. După cum bine știm el se manifestă la populația generală și mai cu seamă la populația la risc reprezentată de vârstnici, copii, gravide și bolnavii cronici. Se consideră că aceștia au imunitatea mai scăzută din cauza afecțiunilor de bază (neoplasme, boli cronice renale, cardiovasculare, hepatice, digestive, boli infecto-contagioase grave etc.) sau vârstelor extreme” explică medicul de familie Tatiana Popescu. Iată simptomele gripei și de ce trebuie să evităm să ne infectăm cu virusul gripal mai ales dacă am avut coronavirus.

 

CSÎD: Ce ne învață pandemia de coronavirus?

Dr. Tatiana Popescu: Pandemia de coronavirus SARS-CoV-2 ne-a făcut mai atenți la modul de transmitere a virusurilor în general, deoarece și virusul gripal are același mod de transmitere: aeriană, prin picăturile de salivă-picături Pfluger.

Și virusurile gripale încă circulă

CSÎD: Totuși, despre gripă nu s-a mai vorbit așa de mult…

Dr. Tatiana Popescu: Datorită faptului că am sporit măsurile de protecție, implicit au existat cazuri mai puține de gripă, însă nu trebuie avută falsa impresie că virusul gripal a dispărut.

CSÎD: Ar putea apărea complicații de la gripă la pacienții care nu se află în categoriile de risc?

Dr. Tatiana Popescu: Mai cu seamă, pacienții care au trecut prin COVID-19 trebuie să se protejeze deoarece infecția cu SARS-CoV-2 le-a supus organismul la o luptă serioasă și imunitatea, dar și capacitatea de a se angaja într-o altă luptă cu un virus gripal este destul de scăzută.

Gripa: simptome

CSÎD: Care sunt simptomele gripei?

Dr. Tatiana Popescu: De cele mai multe ori gripa poate debuta ca o răceală banală, cu rinoree, febră ușoară, dureri în gât, nas înfundat, tuse, oboseală și să se agraveze în timp sau poate fi încă din primele zile de simptomatologie extrem de violentă cu febră înaltă 39-40 de grade Celsius, dureri musculare, dureri de cap (cefalee), dureri articulare, stare de rău general.

CSÎD: Cum evoluează gripa în general?

Dr. Tatiana Popescu: Evoluția gripei de cele mai multe ori este spre vindecare, însă există și cazuri, nu puține, când apar complicațiile acestei infecții, cum ar fi: pneumonie, pleurezie sau chiar insuficiență respiratorie severă ce poate duce la deces.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult