Nu ai nevoie de o anumită formulă să te îndrăgostești. Poate că unele persoane iau lucrurile treptat, cum ar fi să iasă la prima întâlnire, a doua, a treia și tot așa până când ajung la contactul fizic. Alții se pot îndrăgosti de la prima vedere. Adevărul este că tindem să ne îndrăgostim în funcție de circumstanțele în care ne aflăm sau tindem să ne îndrăgostim de persoane care au un background similar cu al nostru, aceleași valori, același statut socio-economic, aspirații și obiective.
Bineînțeles, există și situația în care să intri într-o încăpere și să nu simți acea scânteie cu nimeni, dar în timp personalitatea să fie cea care te face să te îndrăgostești. Aici intră în joc creierul, pentru că o parte a acestuia produce dopamină, un stimul natural care oferă senzația de bine și implicit ne ajută să ne îndrăgostim. O putem traduce ca o recompensă, pentru că ne face să tânjim după prezența partenerului, să ne gândim obsesiv la el, iar tot ceea ce simțim să fie intens.
La bază, toată această îndrăgosteală este, de fapt, un mecanism de supraviețuire, pentru că odată cu el apar și vina, gelozia, anxietatea, are ne permit să ne concentrăm toată energia asupra împerecherii. Gest primitiv, dar care a evoluat de-a lungul a milioane de ani.
Dacă ai fost îndrăgostit până acum, cu siguranță știi că acest sentiment vine la pachet cu fluturi în stomac, gură uscată, palpitații, emoții uriașe și chiar stări de greață. În timp ce dopamina ne face să tânjim după prezența persoanei de care suntem atrași, noradrenalina, care este un neurotransmițător asociat sistemului nervos simpatic crește tensiunea arterială, glicemia, pulsul, atenția, concentrarea și memoria, ba chiar poate veni la pachet cu sentimentul de euforie.
Cu siguranță ai auzit de conceptul de „dragoste la prima vedere”, dar și situații în care anumiți parteneri să înceapă o relație romantică după ani de prietenie. Așadar, de cât timp avem nevoie să ne îndrăgostim?
Răspunsul este simplu: depinde. Dragostea poate să apară instant sau se poate construi. La început poți fi speriat sau poți simți instant furie și dezgust sau poți simți plăcere instant. În schimb, alții pot dezvolta această atracție în timp. În general, persoanele stabile emoțional, sunt mai predispuse să se îndrăgostească cu ușurință spre deosebire de cele care și-au ridicat niște ziduri și se tem să nu fie rănite. Bineînțeles, în orice situație dacă vrei să te atașezi emoțional de o persoană implică riscuri.
Dezvoltarea unei legături cu un potențial partener poate fi un real proces, iar asta poate implica să petreceți mai mult timp împreună și mai ales să faceți diverse activități împreună. Astfel, nivelul de dopamină crește și la rândul lui crește și sentimentul de fericire. Chiar și sexul poate declanșa un nivel crescut de dopamină. Stimularea organelor genitale crește nivelul de dopamină din creier și astfel te poți îndrăgosti, mai ales că orgasmul te ajută să te atașezi și să creezi o altfel de conexiune cu partenerul.
Te poți îndrăgosti și dacă persoana respectivă se pliază criteriilor tale. Odată cu înaintarea în vârstă ai parte de mai multe experiențe, cunoști mai multe persoane și astfel știi exact ce ai nevoie în viața ta, ce tolerezi sau peste ce aspecte nu poți trece cu vederea. Când vine vorba de dragoste, sistemul creierului se poate activa în câteva secunde, luni sau chiar ani. Tocmai de aceea este posibil ca un prieten de foarte mulți ani să devină brusc un partener romantic și să dezvoltați o relație.