Injectările cu acid hialuronic au devenit din ce în ce mai populare, în special odată cu începutul pandemiei, când numărul acestora a început să crească simțitor. Am auzit multe persoane spunând că acestea provoacă dependență. Îți place efectul obținut și vrei mai mult și mai mult, până când, din păcate, efectele ajung să nu mai fie atât de plăcute din punct de vedere estetic. Unul dintre efectele injectării cu acid hialuronic în exces este sindromul feței ca o pernă sau pillow face syndrome, despre care ne-a vorbit Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog.
CSID: Ce este sindromul feței ca o pernă (pillow face syndrom)?
Dr. Dana Bratu: Numim față ca o pernă când avem de-a face cu un aspect clinic atipic, de chip tumefiat, mărit de volum, cu trăsături caracteristice felinelor. Nu există riduri, limită clară între pleoapă și obraz, pomeți voluminoși și întreaga arie periorală pare edematiată. Pacientele încep să prezinte aceste trăsături în momentul în care se exagerează cu substanțe de umplere de tip grăsime proprie sau acid hialuronic.
CSID: Ce ar trebui să facem pentru a nu ajunge în această situație?
Dr. Dana Bratu: Putem evita să ajungem la acest aspect inestetic dacă suntem moderate în ceea ce privește tratamentele cu acid hialuronic. Din fericire, pacientele mele preferă un aspect natural, așa că sunt foarte echilibrate când solicită proceduri injectabile. Este adevărat că uneori se obișnuiesc repede cu noul aspect fizic, se simt încrezătoare, mai tinere și atunci au impresia că un nou tratament le-ar putea aduce și mai multă satisfacție.
În acest moment, medicul este cel care trebuie să intervină, să refuze injectările care nu aduc un beneficiu estetic pacientei, ci mai degrabă îi creează un aspect ciudat. O explicație detaliată din partea medicului, propunerea altor tratamente care să nu modifice anatomia facială și care să îmbunătățească mai degrabă calitatea pielii reprezintă, din punctul meu de vedere, cheia către succes în relația medic- pacient.
CSID: Care este cantitatea de acid hialuronic la care ar trebui să ne oprim când vine vorba de injectări?
Dr. Dana Bratu: Nu există o cantitate standard de acid hialuronic care să fie injectată pentru un aspect normal, natural. Odată cu trecerea timpului, oasele fetei suferă un proces de resorbție, grăsimea devine atrofică, la fel și pielea își pierde fermitatea odată cu scăderea nivelului de colagen. Din acest motiv, acidul hialuronic are rolul să restaureze volumul pierdut și să refacă forma compartimentelor faciale profunde. Secretul este să nu injectezi o cantitate mare în aceeași zonă (spre exemplu, în buze), ci să distribui produsul uniform, acolo unde este nevoie: tâmple, pomeți, cearcăne, bărbie etc.
CSID: La cât timp ar trebui să revenim în cabinetul medicului pentru a menține rezultatele, dar în același timp să nu exagerăm?
Dr. Dana Bratu: Produsele injectabile de tip acid hialuronic de calitate pot avea o remanență de până la 2 ani, iar din acest motiv eu nu încurajez injectările repetate și dese. Pacientele se obișnuiesc cu noul look după câteva luni și au tendința să ceară o nouă injectare, însă eu prefer să alcătuiesc de la început un plan de tratament care se poate întinde pe un an de zile. Astfel, o dată la câteva luni injectăm acid hialuronic, însă nu în aceeași zonă.
Spre exemplu, dacă în luna ianuarie am umplut tâmplele și pomeții, ne putem revederea peste 2 luni pentru cearcăne, bărbie sau alte zone. În pauzele dintre injectări, lucrăm la calitatea pielii cu skinboostere, laser Co2, laser PDL iar după ce am terminat planul de tratament ne revedem din când în când pentru mici ajustări.
CSID: Ce facem în cazul în care acidul hialorinic este deja în exces?
Dr. Dana Bratu: Acidul hialuronic nu are remanență infinită, însă în anumite localizări precum cearcănele sau buzele, dacă a migrat în polul superior, poate să dureze și peste 10 ani. În primă instanță, putem să facem proba timpului și să așteptăm să se resoarbă. Dacă aspectul este inestetic și pacientele doresc să scape rapid de excesul de acid hialuronic, putem să îl dizolvăm cu hialuronidază. Hialuronidaza este o enzimă ce „topește” acidul hialuronic, iar forma feței revine la normal chiar de a doua zi.
Menționez că este o procedură injectabilă, iar substanță are risc de a produce alergii, așa că vom efectua un test cutanat înainte de o injectare la nivelul fetei. Ca alternativă, putem să folosim și dispozitive de radiofrecvență care să încălzească dermul și să favorizeze eliminarea acidului hialuronic, insă necesită mai multe ședințe și nu sunt la fel de eficiente precum hialuronidaza. Injectările cu acid hialuronic pot produce dependență.
CSID: Când este cazul că ne oprim?
Dr. Dana Bratu: Pacientele devin dependente de starea de bine pe care o dezvoltă după procedurile estetice. Atât faptul că au făcut ceva frumos pentru ele, cât și complimentele primite după le pot stimula apetitul pentru noi tratamente. Există și paciente cu sindrom dismorfic corporal, care sunt mereu nemulțumite de modul în care arată și testează multe clinici, proceduri și tratamente din ce în ce mai invazive pentru a atinge rezultatul dorit. Însă problema lor este închipuită, mult exagerată, așa că recomandăm și o evaluare psihologică pentru că, de fapt, acolo și-ar putea găsi liniștea de care au nevoie.
În majoritatea cazurilor însă, avem de-a face doar cu doamne care doresc să își păstreze trăsăturile naturale și să estompeze micile semne ale trecerii timpului de pe chipul lor. Comunicarea cu medicul este importantă pentru că orice profesionist va consilia pacienta corect și va descuraja intervențiile inutile.