Până la 31 de ani, relația mea cu cafeaua a fost una la distanță. La foarte mare distanță aș spune. Căci nu mă atrăgea nici măcăr mirosul. Iar încercările mele de a savura cafea cu înghețată și gheață vara sfârșeau cu insomnii și serile erau presărate cu momente de anxietate. Asta până când și cafeaua și stările de anxietatea au devenit parte din rutina mea zilnică…
La un moment dat însă, am descoperit că o ceașcă de cafea dimineața îmi taie pofta de mâncare. Și cum îmi doream să slăbesc, am început să integrez aproape zilnic cafea dimineața. Aveam 31 de ani. Și până la 39 de ani, am tot consumat cafea. A devenit rutină. Și aproape că nu îmi mai imaginam viața fără cafea. Mai ales fără cafea italienească, pregătită la o machinetă.
În toți acești 8 ani în care am băut cafea, am primit energie de la cafea în prima partea a zilei. Am simțit că mă concentrez mai bine și sunt mai rapidă. Însă pe măsură ce au trecut anii, s-a instalat și anxietatea. Și da, cafeaua poate intensifica momentele anxioase. Cum trăim vremuri, în care stabilitatea emoțională este a fost afectată de instabilitatea dată de pandemie, multe persoane sunt diagnosticate cu stări anxioase.
Din cauza sau datorită unei răceli puternice de acum 3 luni, nu am mai simțit nevoia să beau cafea. Și am început să răresc acest obicei. Poate că apetitul meu pentru cafea scăzut este influențat și de faptul că practic meditația ghidată de câteva luni dimineață de dimineață (așa cum spun psihoterapeutul cu care lucrez).
Însă, am observat că și episoadele de anxietate au scăzut. Există multe studii care corelează efectele cafeinei cu iritabilitatea, anxietatea și chiar atacuri de panică. Cafeina în exces este un stimulent pentru sistemul nervos, iar un sistem nervos deja suprasolicitat trebuie ajutat mai degrabă cu un ceai de plante cu efect calmant în a doua parte a zilei.
Am redus consumul de la 7 cești pe săptămână la 2 cești pe săptămână. Și acele două cești nu le-am mai prea consumat dimineața și în nici un caz înainte de micul-dejun. M-am simțit mai liniștită, e adevărat. Însă mai obosită (ok, luna ianuarie nu este cea mai energică lună din an pentru multe persoane). M-am simțit fără energie mai des. Puterea de concentrare a fost mai scăzută. Am simțit nevoia însă să mănânc mai multe dulciuri. Mult mai multă ciocolată. În ultimele 10 luni, consumam cam 10 grame de ciocolată neagră 85% cacao pe zi. Acum acum ajuns și la 40, 50 g de ciocolată dulce. În această lună în care am consumat ocazional cafea, am consumat în schimb 400 g de boabe de cacao în momentele în care mă simțeam fără energie.