Servit ca garnitură sau ca atare, acest pilaf sârbesc cu ciuperci și alte legume este foarte gustos și ține mult timp de foame. Nu vă zgârciți cu legumele: puneți din abundență, pentru un gust desăvârșit. Iar pentru o notă de prospețime, adăugați la final o mână generoasă de verdeață – pătrunjel, dar mai ales mărar.
Această rețetă de pilaf sârbesc este diferită de risotto, unde se folosesc din abundență parmezan și unt. Dacă ești la dietă, poți înlocui orezul alb din rețetă cu orez integral. Sau poți mânca o cantitate mai mică și să te bucuri de un pilaf sârbesc ca la mama lui acasă.
Într-un wok încăpător, pune uleiul la încins, adaugă ceapa și un praf de sare și lasă la călit 3-4 minute. Adaugă morcovul, țelina, păstârnacul și mai lasă la călit încă 5 minute.
Pune în wok ciupercile feliate, ardeiul și piper după gust. Lasă pe foc iute aproximativ 5 minute, apoi adaugă orezul și amestecă bine.
Toarnă peste orezul cu legume supa stock de pasăre (sau apa fierbinte cu concentrat de găină). Nu o pune pe toată deodată, mai lasă deoparte o cană și adaugă pe parcurs doar dacă orezul a absorbit tot lichidul.
Orezul trebuie să fiarbă sub capac, la foc mic, aproximativ 20-30 de minute de minute. Ai grijă să amesteci din când în când, ca să nu se lipească orezul de vasul de gătit.
Potrivește de sare și piper și trage wok-ul deoparte de pe foc. Adaugă verdeața tocată și amestecă bine. Poftă bună!