Dr. Alexandru Filipescu: Înainte de a decide să faceți un copil, este esențial un consult ginecologic complet. Multe patologii anterioare pot pune în pericol fătul

Conf. Univ. Dr. Alexandru Filipescu ne-a vorbit despre pregătirea pentru o sarcină de succes și ce analize trebuie să facă viitoarea mamă.
  • Publicat:
Dr. Alexandru Filipescu: Înainte de a decide să faceți un copil, este esențial un consult ginecologic complet. Multe patologii anterioare pot pune în pericol fătul
Dr. Alexandru Filipescu

Pregătirea pentru o sarcină sănătoasă și de succes necesită câteva investigații, iar în acest proces atât femeile, cât și bărbații trebuie să facă anumite schimbări în stilul de viață, dar și analize  și consulturi specifice. Conf. Univ. Dr. Alexandru Filipescu ne-a vorbit despre pregătirea pentru o sarcină de succes.

Dr. Alexandru Filipescu: orice femeie trebuie să facă un consult ginecologic complet

CSID: Ce analize trebuie să facă o femeie înainte de a rămâne însărcinată?

Conf. Univ. Dr. Alexandru Filipescu: Înainte de a planifica o sarcină, ar fi bine ca orice femeie să facă un consult ginecologic complet. Mă refer aici la examen clinic local, test Babeș-Papanicolau, examen bacteriologic și micologic din secreția vaginală, testare pentru Mycoplasma, Ureasplasma, Chlamydia și examen ecografic transvaginal, cât și un set de analize uzuale de sânge și urină.

O importanță deosebită o are și testul TORCH (toxoplasmă, rubeolă, citomegalovirus, herpes) în urma căruia aflăm informații legate de existența imunității pacientei împotriva unor infecții care, dacă apar în sarcină, pot influența, în sens negativ, dezvoltarea fetală.

În funcție de vârsta femeii și de patologiile asociate, analizele uzuale de sânge se pot completa cu analize și consulturi specifice.

CSID: Ce vitamine și minerale trebuie să ia pentru a se pregăti de sarcină?

Conf. Univ. Dr. Alexandru Filipescu: Cel mai important, înainte de concepere, este acidul folic, acesta având un rol bine dovedit în dezvoltarea embrionului.

Deficitul de acid folic poate duce la tulburări de închidere de tub neural (mielomeningocel, spina bifida etc.) care se manifestă prin apariția de defecte de dezvoltare a creierului și a măduvei spinării fătului.

Pentru a preveni apariția acestor tulburări de dezvoltare fetală, acidul folic se recomandă a fi administrat cu 4-6 săptămâni anterior conceperii, cât și pe durata primului trimestru.

CSID: La ce obiceiuri nocive ar trebui să renunțe?

Conf. Univ. Dr. Alexandru Filipescu: Indiferent dacă o femeie își dorește sau nu să rămână însărcinată, ar fi bine să renunțe la toate obiceiurile nocive, printre cele mai cunoscute fiind fumatul, consumul de alcool și droguri.

CSID: Dacă folosește pilule contraceptive, cu cât timp înainte ar trebui să renunțe la ele?

Conf. Univ. Dr. Alexandru Filipescu: Studiile recente arată ca o sarcina apărută imediat după oprirea anticoncepționalelor nu prezintă un risc de apariție a unor malformații fetale. Există, în schimb un risc de avort spontan sau avort menstrual. Optim este un interval de minim 2 luni de la oprirea anticoncepționalelor, la momentul conceperii. Pentru a reuși să estimăm momentul ovulației, este recomandat să se aștepte trecerea a 2 menstruații.

CSID: Stresul este un factor major care stă în calea unei sarcini, mai ales în vremurile pe care le trăim. Ce facem în privința asta?  

Conf. Univ. Dr. Alexandru Filipescu: Stresul reprezintă un factor major cu impact negativ în toate patologiile, dar și în cazul obținerii unei sarcini.

Exista metode care pot să îl reducă cum ar fi: practicarea de sporturi, plimbări în aer liber, meditații, dans sau orice activitate care creează calm și bucurie.

În cazuri de stres sever, se poate apela la un psiholog care să ajute în dezvoltarea unor mecanisme de reducere a acestuia.

CSID: În conceperea sarcinii nu doar femeia este responsabilă, ci și bărbatul. Ce analize ar trebui să facă?

Conf. Univ. Dr. Alexandru Filipescu: În conceperea unei sarcini, evident sunt implicați atât femeia, cât și bărbatul. Dacă în cazul femeii este clar ce investigații ar trebui să facă, pentru bărbat lucrurile sunt puțin diferite. Cred că cel mai important este ca acesta să își facă analizele uzuale de sânge, printre care și determinarea grupei de sânge și Rh-ul, pentru a vedea dacă exista incompatibilitate de grupă sau Rh.

De asemenea, în funcție de patologiile pe care bărbatul le are, se solicită investigații suplimentare.

Dacă acesta este în tratament cronic cu anumite medicamente, trebuie analizat tratamentul astfel încat acesta să nu aibă contraindicație pentru concepere. Dacă există o astfel de contraindicație, trebuie să se solicite reevaluare la medicul curant în vedere opririi sau schimbării acestuia cu un tratament care să fie permis.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult