Nelu Tătaru: Planul național de combatere a cancerului îi va asigura pacientului oncologic accesul la testări genetice și cele mai noi terapii

  • Publicat:
Nelu Tătaru: Planul național de combatere a cancerului îi va asigura pacientului oncologic accesul la testări genetice și cele mai noi terapii

În fiecare an, data de 4 februarie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, boală care afectează aproximativ 1 din 6 persoane la nivel global și se numără printre cauzele principale ale deceselor la nivel mondial.

Într-un context și așa dur pentru pacienți, pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul la screening și diagnostic timpuriu, primul trimestru al anului 2021 fiind marcat de peste 12.000 de cazuri noi de cancer. Spitalizarea pacienților a fost și ea îngreunată, scăzând la aproximativ 46% la nivel național.

În cadrul conferinței digitale „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului”, din studioul Gândul LIVE, Nelu Tătaru, Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, fost ministru al Sănătății, a declarat că pandemia a însemnat un moment de răscruce pentru bolnavii de cancer și pentru medicii care îngrijesc această patologie:

Planul național de combatere a cancerului are drept scop un traseu standardizat al bolnavului oncologic. Monitorizarea pacientului este foarte importantă, trebuie să asigurăm tot traseul, de la prevenție până la curativ tot ce este necesar bolnavului oncologic. Este necesară crearea unui fond de cancer pentru a-i asigura pacientului accesul la testări genetice și cele mai noi terapii, dar și pentru îngrijirile paleative.

De asemenea, Nelu Tătaru a adăugat că Planul național de combatere a cancerului, aflat în faza de punere în transparență, trebuie adoptat într-o formă legislativă care să includă din partea Ministerului Sănătății, în 90 de zile, norme de aplicare pentru traseul standardizat elaborat al pacientului oncologic. Acesta urmărește ca în termen de maximum 30 de zile să fie stabilit un diagnostic, iar în cel mult 60 de zile să înceapă tratamentul.

Cred că fiecare dintre noi dorim ca suferința acestor oameni să fie alinată în măsura în care să poată beneficia de cele mai bune tratamente, la fel ca orice alt pacient european. Ne dorim ca pacientul să ajungă la medic cât mai devreme, când afecțiunea este într-un stadiu incipient și mult mai ușor de tratat, a declarat Nelu Tătaru.

Parteneri eveniment: Clinica Zetta, Asociatia Zetta, MedEuropa România, Roche România, Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult