În 2021 au fost înregistrate în România peste 12.000 de noi cazuri de cancer mamar. La nivel mondial sunt diagnosticate, anual, peste 2,2 milioane de femei cu această teribilă maladie. Chiar dacă investigațiile de screening mamar au evoluat și există multe programe-pilot care presupun acordarea gratuită a acestor servicii, din păcate multe românce încă ajung tardiv la medic, când cancerul de sân este într-un stadiu avansat.
Există însă și paciente care merg regulat la medic, se informează și reușesc să descopere la timp această boală și să o învingă, redobândindu-și totodată forma corporală în urma reconstrucției mamare.
Dr. Dragoș Zamfirescu, Medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, Clinica Zetta, a declarat în cadrul conferinței digitale „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului”, din studioul Gândul LIVE, că tratamentul modern complet al cancerului de sân include și reconstrucție mamară, nu doar mastectomie.
De la diagnostic, excizia chirurgicală a tumorii, alte tratamente urmate, chimioterapie, radioterapie, reconstrucție, simetrie sâni, reconstrucție de mamelon care duc la armonie corporală și echilibru emoțional – toate acestea compun tratamentul modern complet al cancerului mamar.
Ideal ar fi ca reconstrucția mamară să fie făcută cât mai rapid după mastectomie, poate chiar în același timp, dacă situația o permite. Sunt studii medicale, psihologice care arată că impactul benefic al reconstrucției de sân este enorm, diferența e fantastică. Impactul lipsei sânului e echivalent cu impactul pierderii unei rude de gradul 1, a afirmat dr. Dragoș Zamfirescu.
Potrivit specialistului, peste 50% dintre pacientele cu cancer de sân din SUA au reconstrucție mamară, în vreme ce doar 3-4% dintre românce au apelat la această intervenție. Ceea ce ne arată atât o lipsă de informare, atât a pacientelor, cât și a medicilor, dar și un diagnostic stabilit în stadii tardive.
În majoritatea cazurilor de cancer de sân din România, reconstrucția mamară se face la distanță de mastectomie, de obicei după radioterapie, care influențează foarte mult succesul acestei intervenții.
Acum câțiva ani a fost introdusă o lege în Statele Unite care prevede că pacienta, la momentul primirii diagnosticului de cancer mamar, are dreptul la o consultație de reconstrucție mamară, în cadrul căreia i se explică în ce constă și care sunt beneficiile. Acest simplu sfat al corelării diagnosticului cu consultația de reconstrucție a crescut rata acestei intervenții de la 30% la 51% în doar 4-5 ani.
În SUA, foarte multe paciente fac reconstrucție imediat după mastectomie. Practic se trezesc fără să aibă impactul acela al mutilării fizice.
Anul trecut am operat cu 50% mai multe paciente decât în 2020, dar mai avem mult până să ajungem la nivelul dorit. Pacientele cu reconstrucție secundară, deci care își recapătă sânul la un interval lung după mastectomie și tratament, trec prin șocul de a fi părăsite de partener, prin teama de moarte, de efectele tratamentelor, au un bagaj psihologic extrem de dificil și este greu să interacționezi cu ele, e nevoie de multă muncă de convingere, de susținere. Ele duc în continuare grija acestei umbre a cancerului mult mai departe, a declarat dr. Dragoș Zamfirescu.
În ceea ce privește momentul reconstrucției mamare, aceasta este indicată abia după ce prioritatea numărul unu, în acest caz siguranța oncologică, este asigurată, când comisia sau medicul oncolog decide că gradul sau stadiul cancerului mamar este suficient de sigur astfel încât să permită mastectomia și reconstrucția în aceeași intervenție sau la scurt timp.
Decizia de reconstrucție mamară poate fi influențată de factori precum tipul de cancer, comorbiditățile pacientei, tratamentele pe care trebuie să le urmeze.
La Clinica Zetta, noi abordăm pacienta în mod particularizat, vedem ce tip de cancer a avut, care e situația locală a țesutului și alegem cea mai bună metodă. Aceasta poate consta fie în reconstrucție mamară cu țesuturi proprii sănătoase, neiradiate, din alte zone ale corpului, cu rezultate excelente din punct de vedere estetic și funcțional.
O altă variantă este implantul cu expander, cu rezultate rapide și frumoase. Sfatul meu este ca toate pacientele cu cancer de sân să discute cu medicul înainte de mastectomie și să ceară o părere legat de reconstrucția mamară.
Studiile arată că rata de mortalitate la pacientele cu reconstrucție mamară este mai mică decât la cele fără implant, probabil datorită faptului că implantul le face pe paciente să fie mai atente la orice modificare a sânului, vin regulat la consultații, a adăugat medicul chirurg plastician Dragoș Zamfirescu.
Parteneri eveniment: Clinica Zetta, Asociatia Zetta, MedEuropa România, Roche România, Sanador.