Invitat în cadrul conferinței digitale LIVE „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului”, organizată de Gândul.ro și CSID.ro, dr. Cristian Barbu, Medic primar radioterapie, șef secție radioterapie MedEuropa București, a vorbit despre importanța echipei multidisciplinare în tratamentul eficient al pacienților oncologici.
Tumor board-ul (n. red. – echipa multidisciplinară) este extrem de important pentru pacientul oncologic, care se simte cumva debusolat în momentul în care își face o evaluare imagistică și primește diagnosticul de tumoră – nu neapărat cancer, pentru că nu avem o biopsie. El intră în panică și se grăbește.
În România se pierd foarte mulți pacienți oncologici deoarece nu sunt dirijați către drumul principal și o iau pe o potecă, apoi e foarte greu să mai intre pe drumul principal. E foarte important să știm ce facem pentru o pacientă cu cancer mamar, de exemplu, înainte să-i facem tratamentul, a declarat dr. Cristian Barbu.
De asemenea, medicul subliniază importanța comisiei interdisciplinare în cadrul Planului național de combatere a cancerului, deoarece pacientul trebuie să știe exact ce are de făcut, să fie îndrumat corect printr-o comunicare constantă cu medicul oncolog.
Această echipă multidisciplinară trebuie să includă specialiști din diverse domenii care să vină în sprijinul pacientului cu cancer. Printre aceștia, oncolog, chirurg plastician, psiholog, nutriționist, medic de îngrijiri paliative etc.
Din păcate, în România nu există o clinică, la momentul actual, care să includă aceste board-uri complete, așa cum se întâmplă în alte țări, spune dr., Cristian Barbu. Funcționalitatea echipelor multidisciplinare este unul dintre obiectivele Planului național de combatere a cancerului.
Un alt aspect discutat în cadrul conferinței a fost costul pe care îl presupun investigațiile de screening în ceea ce privește cancerul.
Când pacientul se prezintă la un consult clinic (…) nu se gândește la un cancer. Prima linie este reprezentată de medicii de familie. E foarte important ca aceștia să fie implicați în metodele de screening, în Programul național de cancer, să trimită mai departe pacienții la evaluări imagistice corecte, la consultații de specialitate.
La clinica noastră, consultațiile sunt gratuite, însă ce face pacientul mai departe dacă are nevoie de investigații imagistice de înaltă performanță, foarte scumpe? Pacientul vrea să beneficieze rapid de aceste servicii, uneori nici măcar contracost nu poate fi rezolvată această problemă. Iar după investigații urmează biopsiile, care s-au redus numeric în timpul pandemiei. Dacă așteaptă după un rezultat atât de mult timp, până ajunge la chirurg, boala nu stă pe loc, nu îl mai putem pune într-un anume protocol terapeutic, a adăugat dr. Cristian Barbu.
Trebuie să ținem cont de nevoile pacientului, de nevoile familiei, să ne gândim la calitatea vieții. Pacientul oncologic e un pacient special și nu trebuie să tragem de el. Trebuie să fie în centrul echipei multidisciplinare, să i se prezinte toate opțiunile, nu să ia decizii de capul lui – acesta este rolul tumor board-ului.
Riscul e mai mic să iei o decizie greșită când colaborezi cu mai mulți colegi. Avantajul e din ambele părți, să nu uităm pacientul, familia, calitatea vieții. Pacientul să nu se prăpădească cu acul în venă.
Ne-am creat niște parteneriate cu alte clinici private, dacă pacientul dorește să vină la un consult oncologic, poate veni gratuit sau cu costuri minime. Către clinicile MedEuropa, pacienții se pot adresa chiar și cu o suspiciune pentru a fi îndrumați în cadrul acestor comisii interdisciplinare. Încercăm, cât de cât, să acoperim și partea de nutriție, de imagistică, încercăm să ajutăm pacientul.
Clinicile MedEuropa nu lucrează cu aparatură second-hand sau reabilitată. Noi, ca popor, avem senzația că tot ce e gratis e demn de dispreț. Nu e chiar așa, cel puțin în clinicile noastre. Nu există cost suplimentar, dar asta nu înseamnă că tehnologia este second-hand. Dacă e gratis, nu înseamnă neapărat că e și prost.
Oricine poate să vină să vadă, suntem deschiși. Pacienții sunt reticenți la prima consultație. M-am gândit la un program de vizită, în care pacientul să facă un tur al clinicii, ca să capete încredere, a concluzionat dr. Cristian Barbu, Medic primar radioterapie, șef secție radioterapie MedEuropa București.
Parteneri eveniment: Clinica Zetta, Asociatia Zetta, MedEuropa România, Roche România, Sanador.