Vorbim despre infidelitate și infertilitate în ediția de astăzi. Invitații emisiunii CSID.RO Live din 9 februarie sunt:
1. Gaspar Gyorgy, psiholog clinician și psihoterapeut relațional
2. Conf. dr. Nicolae Poiană, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic SANADOR
Gaspar Gyorgy, psiholog clinician și psihoterapeut relațional: „Am putea spune că infidelitatea este o formă de trădare și psihologia relațiilor ne spune că apare atunci când intervine o a treia persoană și unul dintre parteneri are o relație cu această a treia persoană și este păstrată secret. Știm că dacă partenerul ar afla nu s-ar simți în siguranță, s-ar simți trădată.
Infidelitatea amoroasă e doar o forma de trădare. Munca poate fi o formă de trădare sau atunci când petrecem cu telefonul mai mult decât cu partenerul nostru. Sunt nenumărate forme de trădare pe lângă infidelitate.
Un autor identifică 10 forme de trădare care pot duce către infidelitate, iar una este de a ne compara partenerul sau partenera. Când merg pe strada și văd pe cineva care îmi atrage atenția și voi pune jumătatea în umbră, iar acesta este un semnal de alarmă care ar putea să prevestească o formă de trădare.”
De ce apare infidelitatea? „Teoria ne spune că femeia înșală pentru că nu se se simt auzită, văzute de partener, iar bărbații pentru că nu se bucură de suficient de mult sex. Aceasta este doar o perspectivă. Din experiența mea, infidelitatea poate să apară în acele mariaje în care partenerii sunt atașați, nu vor să se despartă, ceea ce înseamnă că infidelitatea apare și pentru că ne dorim să ne simțim într-un anumit fel: speciali, valoroși, doriți, sexy, excitați. Uneori o monotonie, stare de platou poate duce la infidelitate.
De ce înșala bărbații – nu înșală din alte motive decât femeile. Atât bărbații cât și femeile își doresc să simtă acea energie pe care nu o mai simt în relația de cuplu. Această energie ne satisface nevoie de a fi speciali.”
Conf. dr. Nicolae Poiană, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic SANADOR: Din păcate, privind în urma, aceasta problema a infertilității este din ce în ce mai frecventă. Aceasta problemă capătă acum accente din ce in ce mai serioase, care ar trebui sa ne dea de gândit. Aproximativ un sfert din cuplurile stabile au aceasta problemă a infertilității.
Această problemă depinde de vârsta la care ne relaționăm. Dacă un cuplu în jurul vârstei de 30 de ani, poate să își pună problema după un an de relații intime neprotejate, după 35 de ani, se poate considera o problemă după 6 luni de relații intime.
Faptul că există noi concepții de viață, ca viața ne împinge către ambiții din ce în ce mai mari, asta este una din cauze. Faptul că un cuplu începe să își dorească un copil la o vârstă din ce în ce mai înaintată, aceasta este una dintre probleme. O alta este aceea a conceptului actual de libertate în ceea ce privește relațiile intime, deoarece bolile cu transmitere sexuală sunt o cauză a infertilității.
Reproducerea asistată medical este obiectul unor studii al unor pregătiri aparte de obstetrică și ginecologie, în consecință, soluția ar fi ca respectivele cupluri dornice să se adreseze unui medic care este specializat în reproducere umană asistată medical.
De asemenea, corectările hormonale, monitorizarea ovulației, raporturile intime țintite, pot spori șansele unui cuplu de a concepe.