Dieta mediteraneană – ce beneficii are?

Medicul nutriționist sportiv Șerban Damian vorbește despre schimbările în bine pe care le simt cei care adoptă dieta mediteraneană.
  • Publicat:
Dieta mediteraneană - ce beneficii are?
Dr Serban Damian, foto arhivă personală

Dieta mediteraneană aduce o sine o serie de beneficii pentru sănătate, de la scăderea în greutate, sănătatea inimii și a creierului, prevenirea cancerului, dar și prevenirea și controlul diabetului zaharat. Adoptarea dietei mediteranene, poate ajuta în timp și la evitarea bolilor cronice.  

 

Dieta mediteraneană are la bază stilul de viață tradițional, în care oamenii se limitau să mănânce tot ceea ce puteau crește și prinde. Pentru a reflecta dieta mediteraneană, farfuria perfectă trebuie să fie echilibrată din punct de vedere nutrițional, diversificată și plină de aromă, textură și culoare.

Cei care mănâncă în stil mediteranean trăiesc mai mult

“Cercetările au arătat că dieta mediteraneană este asociată cu reducerea mortalității generale, a bolilor cardiovasculare, a cancerului, a bolii Parkinson și Alzheimer. Acest lucru se datorează gamei de alimente antiinflamatoare care se regăsesc în dieta mediteraneană, precum legume cu frunze verzi, peștele gras, fructele și nucile.  Există dovezi științifice solide care sugerează că adoptarea și respectarea dietei mediteraneene îmbunătățește sănătatea inimii și a circulației. Aceasta se bazează pe volumul mare de grăsimi mononesaturate care se găsesc în uleiul de măsline, peștele gras și nuci” explică dr. Șerban Damian.

 

Grăsimile mononesaturate din dieta mediteraneană ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL din organism

Nivelul ridicat de colesterol poate provoca blocarea arterelor care înseamnă boli cardiovasculare și hipertensiune arterială. O meta analiză publicată în 2019 sugerează că adoptarea unei alimentații mediteranene este asociată cu prevenirea sau reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate și sindrom metabolic. Dieta mediteraneană poate proteja împotriva declinului cognitiv al cărui risc crește pe măsură ce oamenii inainteaza în vârstă,” a mai explicat medicul Șerban Damian.

Un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 – pentru cei care mănâncă în stil mediteranean

Un studiu pe 500 de subiecți a descoperit că stilul alimentar mediteranean ajută la îmbunătățirea memoriei și reducerea mai multor factori de risc pentru boala Alzheimer, în timp ce alt studiu a ajuns la concluzia că scade și riscul de demență sau tulburări cognitive. Dieta mediteraneană poate ajuta la stabilizarea glicemiei, prin consumul de alimente dense nutritiv (legume, fructe, nuci) și protejează astfel împotriva diabetului de tip 2. Așadar dieta mediteraneană este considerată a fi una dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult