Când vorbim de tenul gras de cele mai multe ori ne gândim la pori încărcați, o frunte mereu lucioasă și acnee. Dacă te confrunți cu aceste probleme de ceva timp, află că sebumul este vinovatul pentru aceste efecte. Cu toate astea, sebumul este necesar și important pentru menținerea sănătății pielii.
Pentru a înțelege mai bine ce este și care este rolul lui, dar și să înțelegi cum să-l ameliorezi am cules câteva informații pe înțelesul tuturor.
Sebumul este o substanță uleioasă compusă din acizi grași, zahăr, ceară și alte substanțe și este produs de glandele sebacee din tot corpul. De asemenea, sebumul este responsabil pentru apariția punctelor albe și negre.
Producția de sebum este modul natural al pielii de a se hidratat și proteja de factorii externi. Combinat cu lipide, sebumul oferă o baieră protectoare care apără pielea de agresorii externi.
Sebumul joacă un rol important în menținerea unei bariere sănătoase a pielii și nu există niciun motiv să-ți dorești să scapi de el decât dacă acesta este produs în exces. Excesul de sebum face pielea să pară încărcată și uleioasă și duce la apariția acneei. Menținerea sub control a excesului de sebum începe cu o rutină a pielii. Înainte de toate, asigură-te că menții pielea hidratată, stai de vorbă cu un medic dermatolog, încearcă retinoizii și nu exfolia pielea în exces.
La adulți, producția de sebum în mod normal se estimează la 1mg/10cm la fiecare trei ore. Asta înseamnă că pielea ar trebui să nu pară uscată, dar nici vizibil lucioasă sau grasă. Cantitatea de sebum produsă se poate schimba și din cauza mai multor factori precum schimbări hormonale, stres, medicație sau dietă.