Peștele pe care mulți români îl consumă, dar studiile arată că a devenit un pericol pentru sănătate

Din păcate, nu toate variantele de somon sunt sănătoase. Există un motiv major pentru care nu ar trebui să consumi anumite tipuri de somon.
  • Publicat:
Peștele pe care mulți români îl consumă, dar studiile arată că a devenit un pericol pentru sănătate
Foto: shutterstock

Somonul este unul dintre cele mai populare tipuri de pește, iar asta pentru că este ușor de consumat, delicios alături de legume, conține puține calorii și este bogat în acizi grași omega-3 și are proprietăți antiinflamatorii.

Din păcate, nu toate variantele de somon sunt sănătoase. Există un motiv major pentru care nu ar trebui să consumi anumite tipuri de somon pentru că riști să consumi, de fapt, microplastice periculoase. Până acum se credea că microplasticele, adică fragmente mici de plastic, care măsurau mai puțin de 5mm lungime, rămân doar în tractul gastrointestinal al vietăților marine, dar un studiu din 2017 publicat în jurnalul Scientific Reports arată că microplasticele sunt cel mai frecvent consumate de oameni. Potrivit unui studiu pulicat în 2019 în Environmental Science & Technology arată că peștii sunt a treia cea mai comună sursă de microplastice.

Există studii multiple care demonstrează că această contaminare cu microplastice este în mod special la somon- somonul și sardinele ar conține între 4000 și 6000 de microplastice per kilogram. Toate acestea pot duce la riscul de apariție a cancerului. Există cercetări care arată că microplasticele afectează sistemul nervos, rinichii, sistemul respirator, pielea și chiar placenta în cazul unei sarcini.

Anumite tipuri de pește ar putea fi mai sigure decât altele când vine vorba de contaminarea cu microplastic, dar foarte important este zona din care este adus. Un studiu din 2020 arată că atât în pescării, cât și în cazul somonului sălbatic, aproape jumătate dintre ele aveau microplastice prezente în țesuturi.

Urmărește CSID.ro pe Google News