Terapia cu microunde, remediu pentru circulație deficitară și dureri de spate

  • Publicat:
Terapia cu microunde, remediu pentru circulație deficitară și dureri de spate
Sursa foto: Shutterstock

Cu toții ne dorim să fim sănătoși, dar asta nu e suficient. E necesar să parcurgem drumul corect, începând cu prevenția și continuând cu adoptarea terapiilor medicale, practicilor alternative, dietelor și activității fizice. Pe scurt, să găsim calea potrivită pentru noi, pentru sănătatea noastră!

Tu ce alegi pentru sănătatea ta? Terapia cu microunde poate fi varianta câștigătoare pentru tine!

Ce este terapia cu microunde

Terapia cu microunde (Terapia Radar) este o terapie fizică ce utilizează echipamente specifice, al căror scop este de a furniza căldură adânc în piele, în special în țesutul subcutanat atât al sistemului muscular, cât și al sistemului osos.

Procedura utilizează radiații electromagnetice cu lungime de undă și frecvență variabile. Acestea dezvoltă căldură în țesuturile tratate, care se transmite în profunzime, obținând un efect de calmare a durerii. Microundele produse de aparatul medical sunt rezultatul combinației dintre curentul electric și curentul magnetic.

Cum acționează terapia cu microunde

Terapia cu microunde, ca și terapia cu unde scurte, utilizează unde radio. Terapia prin rezonanță cu microunde este o metodă de kinetoterapie, aplicată pe țesuturi și organe în care se utilizează un câmp electromagnetic cu o lungime de undă de 12,5 cm cu o frecvență de 2375 MHz.

Funcționarea organelor sistemului endocrin este activată sub influența acestor unde centimetrice, iar funcționarea pancreasului, a glandelor tiroide și, de asemenea, a glandelor suprarenale este îmbunătățită. Ca urmare, în sânge crește nivelul hormonilor tiroxină și insulină, iar activitatea celulelor imune este inhibată.

În terapia radar se folosesc radiații hertziene de foarte înaltă frecvență (aproximativ 2,5 miliarde de cicluri pe secundă) și unde între 10 și 12,5 cm lungime. Este complet nedureroasă, iar zona de tratat este interpusă între două plăci care emit unde.

Sesiunea durează de la 15 până la 30 de minute și trebuie repetată zilnic timp de 15 până la 30 de zile.

Foarte important! Înainte de a începe terapia, pacientul trebuie să îndepărteze de pe corp toate obiectele metalice și de îmbrăcăminte, iar pielea trebuie să fie uscată, explică dr. Otilia Oprișan, medic balneolog.

Datorită lungimii de undă scurte, microundele nu pătrund foarte adânc (până la 4 cm în corp). În același timp își exercită efectele asupra țesuturilor situate în acea adâncime, și anume pe țesutul adipos subcutanat, piele, limfă, sânge, mușchi, articulații și altele.

Cea mai mare parte a radiației este absorbită de acele țesuturi care conțin un volum mare de apă. Unele dintre ele sunt reflectate de interfețele dintre mediu și suprafața pielii: se formează o undă staționară, care poate fi cauza supraîncălzirii acestor structuri.

Ca urmare a acestui efect, terapia cu microunde nu este utilizată pentru a trata boli ale organelor care sunt suficient de adânci.

Efectele terapiei cu microunde asupra circulației sângelui

Efectul de calmare a durerii dat de căldură, care acționează direct asupra țesuturilor de tratat, este cu siguranță motivul pentru care tratamentul este cel mai cunoscut, dar există și alte efecte de remarcat.

Printre acestea se numără creșterea fluxului sanguin către țesuturi, stimularea glandelor pentru producerea de hormoni, dilatarea vaselor de sânge, acțiunea decontractantă, oxigenarea mușchilor și eliminarea toxinelor.

Încălzirea mai mare, desigur, se obține în țesuturile care au un nivel de apă mai mare, cum ar fi în mușchi, comparativ cu țesutul adipos, de exemplu, care conține mai puțină apă și, în consecință, încălzirea va fi mai mică.

Ce efecte produce și când este indicată terapia cu microunde?

Terapia cu microunde are următoarele efecte:

  • antiinflamator;
  • analgezic local (intensitatea durerii scade);
  • metabolic (procesele metabolice sunt accelerate);
  • trofic (fluxul de sânge în țesuturi, în plus, eliberarea de nutrienți și oxigen este îmbunătățită);
  • funcție secretorie (crește viteza de sinteză a diferitelor substanțe biologic active).

Astfel că, în cele mai frecvente cazuri, terapia este utilizată cu succes pentru a trata unele patologii, cum ar fi durerile de spate sau de gât, în artroză, unele leziuni, contracturi musculare, traumatisme sportive, precum rupturi musculare sau încordări care afectează genunchii, coloana vertebrală, umerii, șoldurile, mâinile.

Există și contraindicații ale terapiei cu microunde?

Da, acestea vizează o serie de condiții de sănătate în care terapia cu microunde este contraindicată și includ: prezența protezelor metalice și a mijloacelor de sinteză in situ, arteriopatii și vene varicoase, tuberculoză, sarcină, neoplasme, hiperestezie cutanată, stimulatoare cardiace și aparate auditive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale