Lapte de cartofi – ce gust are, cum se prepară, care sunt beneficiile

Persoanele vegane au acum la dispoziție o nouă alternativă pentru laptele de vacă, și anume lapte de cartofi. Poate fi făcut și acasă, iar beneficiile acestuia nu sunt deloc de ignorat.
  • Publicat:
Lapte de cartofi - ce gust are, cum se prepară, care sunt beneficiile
Sursa foto: Shutterstock

Dacă ai intoleranță la lactoză sau urmezi dieta vegană și vrei să încerci ceva nou, ia în considerare un pahar cu lapte de cartofi. Deși nu pare tocmai gustos, acest preparat poate fi „îmbunătățit” cu miere sau puțin sirop de agave.

Are foarte puține grăsimi spre deosebire de laptele de vacă, dar conține mult calciu, vitamina D și acid folic, extrem de important mai ales pentru femeile care vor să rămână gravide. În plus, este benefic și pentru mediul înconjurător să consumi lapte de cartofi, deoarece astfel este redusă amprenta de carbon ca urmare a creșterii vitelor pentru lapte.

Descoperă mai jos o rețetă simplă de lapte de cartofi și beneficiile acestuia pentru sănătate.

Cum să faci lapte de cartofi acasă

Pentru această rețetă de lapte de cartofi ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 cartofi albi, curățați de coajă și tăiați cuburi
  • 800 ml de apă ușor sărată
  • 30 grame migdale tocate
  • 2 linguri de melasă, miere de albine sau sirop de agave

Preparare:

Fierbe cartofii cubulețe în apa sărată până se înmoaie și furculița intră cu ușurință în ei. Adaugă în apa în care au fiert cartofii o cantitate care să însumeze aproape 1 litru.

Pune apa, cartofii fierți, migdalele tocate și îndulcitorul într-un blender și mixează 4-5 minute. Strecoară apoi lichidul printr-un tifon și pune-l într-o sticlă cu capac, la frigider.

Gustul laptelui de cartofi depinde mult de ingredientele adiționale. În cazul de față, migdalele și îndulcitorul vor atenua gustul specific de cartof fiert din lapte, dându-i o aromă dulceagă și gust delicat de nuci.

Ce beneficii are laptele de cartofi

Consumul de lapte de cartofi este benefic persoanelor care au intoleranță la lactoză deoarece nu duce la apariția simptomelor neplăcute, cum ar fi balonarea, diareea sau durerile de stomac.

Acest preparat este indicat și celor care țin dieta vegetariană sau vegană, deoarece este bogat în calciu, vitamina D, vitamina B12 și acid folic, fără să existe cantități mari de grăsimi saturate sau glucide.

În plus, variantele de lapte de cartofi din comerț – deși sunt puține la număr și greu de găsit – sunt fortificate și conțin multe alte vitamine și minerale importante, cum ar fi vitaminele A, C, E și K, precum și fier.

Laptele de cartofi poate fi consumat și de copiii cu diverse alergii. Nu conține gluten, cazeină, colesterol sau soia, ingrediente cu potențial alergen.

Așadar, dacă te-ai plictisit de variantele vegetale de lapte, cum este cel de migdale, de ovăz, orez, caju sau cocos, poți încerca laptele de cartofi.

Urmărește CSID.ro pe Google News