Odată cu încălzirea vremii și înflorirea pomilor și arbuștilor, cabinetele medicilor ORL sunt asaltate de pacienți cu rinită alergică reactivată de expunerea la polen. Nasul înfundat, mâncărimile nazale și strănutul sunt simptome specifice rinitei alergice.
Din păcate, mulți români încă se tratează „după ureche”, apelând la spray-uri nazale decongestionante fără a cere mai întâi opinia specialistului. Folosite pe termen lung și în situații nepotrivite, acestea pot duce la dependență, agravând simptomele, în loc să le amelioreze.
O altă cauză a problemelor respiratorii poate fi deviația de sept nazal. În lipsa unui tratament corect, această afecțiune poate determina complicații precum reacutizarea sinuzitei cronice.
Despre rinita alergică, dependența de spray-uri nazale, operația de deviație de sept și disfuncția valvei nazale ne oferă mai multe detalii dr. Alexandru Breazu, medic specialist Otorinolaringologie la Spitalul Colentina și Cronos Med, asistent universitar la Catedra de anatomie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, membru al Academiei Europene de Chirurgie Plastică Facială.
CSID: Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se prezintă pacienții la cabinetul medicului ORL?
Dr. Alexandru Breazu: Cele mai frecvente patologii cu care pacienții se prezintă la cabinetul de consultație ORL sunt reprezentate în general de patologiile care se asociază cu sezonul în care ne aflăm.
De exemplu, în sezonul rece pacienții se prezintă cu patologii ale căilor aeriene superioare (afecțiuni nazale, faringiene, laringiene de tip infecțios sau inflamator), dar și ale urechii medii (otite medii).
Primăvara, pacienții se prezintă cu patologii alergice care afectează de obicei nasul. În sezonul cald pacienții se prezintă de obicei cu patologii ale urechii externe (otite externe).
CSID: Multe persoane se confruntă cu nas înfundat pe termen lung, în ciuda folosirii spray-urilor nazale, care ar trebui să ajute la decongestionare, dar uneori fac mai mult rău. Ce alte cauze pot contribui la înfundarea nasului, la îngreunarea respirației și persistența acestor simptome?
Dr. Alexandru Breazu: Mă bucur că ați atins subiectul dependenței de spray-uri nazale cu efect vasoconstrictor. Cauza principală a apariției acestei afecțiuni, numită rinită medicamentoasă în termeni medicali, o reprezintă administrarea greșită și de lungă durată a decongestionantelor nazale.
Cel mai bun exemplu pe care îl pot oferi este reprezentat de pacienții cu rinite alergice, care în momentul reacutizării acestei afecțiuni (în principal primăvara, dar și toamna) merg la farmacie și li se oferă spray-uri decongestionante fără indicația medicului specialist, acest lucru ducând la agravarea simptomatologiei în final, prin suprapunerea celor două afecțiuni: rinită alergică și rinită medicamentoasă.
Alte cauze care pot contribui la înfundarea nasului sunt reprezentate de asocierea dintre deviația de sept nazal și rinita cronică hipertrofică.
CSID: Ce este mai exact deviația de sept nazal, ce presupune această afecțiune din punct de vedere anatomic?
Dr. Alexandru Breazu: Anatomic septul nazal este o structură osteo-cartilaginoasă, situată median (pe mijloc) în cavitatea nazală, care separă cele două fose nazale.
Deviația de sept este reprezentată de curbarea septului nazal de o parte sau de cealaltă a planului median, ce duce la diminuarea spațiului respirator de la nivelul uneia sau ambelor fose nazale (în cazul în care este asociat cu hipertrofia cornetelor nazale inferioare, adică rinită cronică hipertrofică).
CSID: Și care sunt consecințele acestei deviații, ce simptome apar frecvent, ce complicații apar dacă nu este tratată sau este tratată incorect?
Dr. Alexandru Breazu: Deoarece deviația de sept nazal se asociază frecvent cu rinita cronică hipertrofică, principalele consecințe sunt reprezentate de dificultățile respiratorii, în special în timpul somnului sau efortului fizic.
Simptomele care apar frecvent sunt reprezentate de:
Complicațiile sunt reprezentate în general de sinuzitele cronice care se pot reacutiza (din cauza lipsei de ventilație normală a sinusurilor paranazale), dar și de obezitatea apărută din cauza lipsei de odihnă și a stresului care rezultă din calitatea deficitară a somnului.
CSID: Când este cazul să se intervină chirurgical pentru corecția deviației de sept nazal? Sunt recomandate anterior tratamente simptomatice?
Dr. Alexandru Breazu: De obicei tratamentele recomandate sunt pentru a îmbunătăți calitatea mucoasei nazale și a micșora volumul cornetelor nazale inferioare, adică de a reduce efectele obstructive date de rinita cronică hipertrofică.
După cum știm cu toții, nu există deocamdată un tratament medicamentos care poate îndrepta o structură formată din os și cartilaj (aici ne referim la septul nazal), deci pentru orice deviație a septului nazal care pune una din problemele amintite la întrebarea precedentă, se poate pune indicația de intervenție chirurgicală.
CSID: Există și situații când septoplastia nu reușește să amelioreze obstrucția nazală?
Dr. Alexandru Breazu: Septoplastia poate să nu amelioreze obstrucția nazală în cazul în care nu este efectuată corect sau apare o complicație postoperatorie, cum ar fi perforația de sept nazal, în care ne confruntăm cu o ventilație paradoxală a foselor nazale.
CSID: În cazul unei disfuncții de valvă nazală, care sunt recomandările, ordinea în care trebuie efectuate intervențiile chirurgicale pentru un tratament de succes? Și ce analiză ajută la stabilirea acestui diagnostic?
Dr. Alexandru Breazu: Disfuncția de valvă nazală reprezintă un element foarte important în stabilirea conduitei chirurgicale.
În cazul în care pacientul prezintă pe lângă cele două patologii amintite mai sus (deviația de sept nazal și rinită cronică hipertrofică) și o patologie a valvelor nazale, aceasta trebuie remediată în același timp chirurgical cu celelalte două, deoarece valva nazală reprezintă primul segment prin care aerul pătrunde în fosele nazale.
Dacă valvele nazale nu permit aerului să pătrundă în fosele nazale în inspir, degeaba avem un sept perfect drept și o dimensiune favorabilă a cornetelor nazale inferioare.
Diagnosticul de disfuncție a valvei nazale se stabilește prin examinarea clinică a pacientului de către medicul specialist.