Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer nou diagnosticat la bărbații din România (după cel pulmonar). Afecțiunea se dezvoltă lent și de multe ori este asimptomatică pentru perioade lungi de timp. Diagnosticul cancerului de prostată se stabilește în urma evaluării clinice minuțioase, completate de investigații paraclinice și imagistice.
Cea mai utilă metodă de evaluare imagistică a prostatei este rezonanța magnetică multiparametrică, o investigație neinvazivă, nedureroasă, care nu iradiază și permite un diagnostic rapid și precis. Confirmarea diagnosticului se face prin examenul histopatologic al materialului obținut prin puncția biopsie prostatică.
În funcție de stadiul cancerului de prostată, tratamentul poate include una sau mai multe modalități terapeutice: chirurgie oncologică urologică, radioterapie, tratament medicamentos.
În cazul în care cancerul de prostată este localizat strict la prostată, prostatectomia radicală realizată minim invaziv este tratamentul indicat.
Chirurgia urologică robotică reprezintă prima alegere, în aceste cazuri, deoarece permite efectuarea de intervenții complexe prin incizii de mici dimensiuni, cu o minimă traumatizare a țesuturilor din jur și rezecția în siguranță a structurilor afectate de cancer, cu o maximă precizie.
Robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic chirurgical din lume, disponibil la Spitalul Clinic SANADOR, asigură o acuratețe de excepție a actului operator, cu prognostic postoperator foarte bun. Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ mai puține complicații (precum infecțiile), durere și sângerare reduse, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile, recuperare rapidă și perioadă de spitalizare mai scurtă.
O altă modalitate modernă de tratament pentru cancerul de prostată este brahiterapia (radioterapia internă).
Brahiterapia este o metodă de tratament avansat cu radiații, care constă în implantarea unei surse radioactive în interiorul tumorii sau în imediata ei apropiere, în scopul micșorării dimensiunilor tumorale. Brahiterapia poate fi permanentă, cu sursă radioactivă ce iradiază constant până la epuizarea materialului radioactiv din implant, sau poate fi temporară, materialul radioactiv fiind implantat pe o perioadă scurtă de timp.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de cele mai moderne proceduri de diagnostic și tratament avansat pentru cancerul de prostată, realizate de medici cu experiență vastă, prin intermediul tehnologiei de ultimă generație.
La Centrul Oncologic SANADOR, integrat Spitalului Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tratamente personalizate pentru fiecare caz în parte.
Cazurile sunt evaluate cu mare atenție de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), compusă din medici cu experiență din specialitățile implicate – chirurgie oncologică, oncologie, radioterapie, imagistică medicală etc.
Comisia multidisciplinară stabilește modalitățile terapeutice indicate și ordinea corectă a acestora, pentru a asigura obținerea celor mai bune rezultate terapeutice, cu o cât mai bună calitate a vieții.