Înainte de a începe explicarea riscurilor obezității în sarcină, este important să menționăm că ne referim la femeile care aveau deja o problemă cu greutatea, înainte de a rămâne însărcinate. Dr. Alexandru Ciulcu, medic primar obstetrică-ginecologie, pune în lumina obezitatea și riscul de avort și legătura dintre cele două.
Legătura dintre obezitate și avortul spontan a fost mult investigată în ultimele decenii și a devenit destul de clar că greutatea joacă un rol-cheie în evoluția sănătoasă a fătului. Dar obezitatea în sine provoacă avort spontan? Este o întrebare cu care mulți doctori, oameni de știință și femei expuse riscului se luptă, adesea confundând linia dintre ceea ce ne spune cercetarea și ceea ce presupunem că înseamnă.
“Obezitatea este asociată cu un risc crescut pentru aproape toate complicațiile sarcinii, cum ar fi incidența mai mare a avorturilor, a cazurilor de moarte fetală intrauterină, a defectelor congenitale, hipertensiune arterială gestațională asociată cu semne de afectare ale altor organe – cel mai frecvent ficat sau rinichi (preeclampsie), diabet gestațional, disfuncție cardiacă, apnee în somn, făt macrosom – cu o greutate mai mare decât normalul. Cauza asocierii dintre obezitate și defecte congenitale fetale este necunoscută, dar este presupus a fi legată de rezistența la insulină, diabetul gestațional sau diverse deficite nutriționale”, spune dr. Alexandru Ciulcu, medic primar obstetrică-ginecologie.
Cea mai probabilă explicație este că obezitatea crește riscul apariției altor factori asociați cu pierderea sarcinii. De exemplu:
La fel ca și în cazul riscului de avort spontan, obezitatea poate însemna creșterea factorilor de risc și pentru vindecarea plăgii post-cezariană. În special în cazul unei cezariene repetate, la o pacientă supraponderală – intervenție neprogramată sau planificată – poate crește, de asemenea, riscurile chirurgicale și neonatale, mai ales că femeile obeze sunt mai predispuse să dezvolte complicații ale sarcinii, enumerate mai devreme. Obezitatea poate determina o durată mai mare a spitalizării post-naștere prin ceazariană.
“Numărul operațiilor cezariene este mai mare la pacientele obeze, iar anestezia poate fi problematică. În plus, complicațiile asociate operațiilor cezariene (precum infecția sau dehiscența plăgii) sunt mai frecvente. Existența unui strat de țesut adipos bine reprezentat predispune la apariția seroamelor (acumulare de lichid gălbui, subtegumentar) și implicit, la o vindecare deficitară a plăgii. Le recomand pacientelor mele să meargă la nutriționist, în special dacă își doresc să devină mame. Deja pe un fond de obezitate, excesul ponderal din perioada sarcinii poate să crească riscurile tuturor patologiilor enunțate mai devreme și pot pune în pericol sănătatea mamei și viitorului copil.”, mai adaugă dr. Ciulcu.
Frecvent, pacientele obeze prezintă dificultăți în inițierea și menținerea alăptării. Posibilele cauze sunt reprezentate de dificultatea poziționării corecte a copilului, probleme psiho-sociale sau afecțiuni endocrinologice, cum ar fi un răspuns scăzut al prolactinei la debutul alăptării. Majoritatea studiilor sugerează faptul că pierderea ponderală înainte de concepție îmbunătățește fertilitatea și felul în care decurge sarcina, dar și perioada de alăptare.
Un IMC crescut pe perioada sarcinii duce la afecțiuni mai frecvent întâlnite la feții cu mame obeze:
Obezitatea reprezintă o boala complexă ce presupune un exces ponderal, preponderent al țesutului adipos. Obezitatea reprezintă o afecțiune medicală ce duce la multiple complicații, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare, diabet, hipertensiune arteriala și unele tipuri de cancer. De obicei, obezitatea derivă din factori psihologici, de mediu, familiali, combinați cu dieta și activitatea fizica. IMC (indice de masa corporală) este frecvent utilizat în diagnosticarea obezității. Acesta se calculează prin formula IMC= . În majoritatea situațiilor, IMC este util în aprecierea țesutului adipos (cu excepția celor care au un țesut muscular mai bine dezvoltat, a copiilor, a vârstnicilor, etc). Valorile IMC se clasifică astfel:
Un alt indicator este reprezentat de circumferința taliei – o valoare mai mare de 102 cm la bărbați si 89 cm la femei reprezintă un factor de risc pentru complicațiile obezității. Conform USA Institute of Medicine, câștigul ponderal în sarcină, în funcție de IMC calculat înaintea concepției, ar trebui să fie de:
Este recomandat ca pacientele să slăbească înaintea sarcinii. În cazul gravidelor obeze, este importantă prevenirea excesului ponderal survenit pe parcursul sarcinii, însă este vital ca fătul să aibă o curbă de creștere corespunzătoare.
Pentru a preveni aceste complicații, este important ca pacientele: