Suplimentele pe bază de melatonină pentru tratamentul insomniei sunt din ce în ce mai populare, însă prea puțini știu ce este acest hormon și cum ajută la echilibrarea somnului. De asemenea, puțini sunt cei care cunosc riscurile asociate cu administrarea pe termen lung și în doze mari a suplimentelor cu melatonină.
Corpul nostru produce în mod natural melatonină – producția acestui hormon crește seara, odată cu lăsarea întunericului, și ne aduce într-o stare de veghe, de liniște, care ajută la instalarea somnului. În cazul persoanelor care se confruntă cu insomnie ocazională, pe termen scurt, cum ar fi cele care călătoresc într-o țară cu alt fus orar, suplimentele cu melatonină pot fi de ajutor.
În schimb, pentru cei care au probleme cu somnul pe termen lung și care nu obțin rezultate în urma administrării de melatonină, este indicat un consult psihiatric/psihoterapie, deoarece ar putea fi necesare anumite medicamente sau terapii.
De asemenea, suplimentele cu melatonină sunt contraindicate în cazul anumitor persoane, deci nu le luați fără recomandarea medicului, mai ales dacă suferiți de afecțiuni preexistente.
Potrivit American Academy of Sleep Medicine, nu există suficiente dovezi științifice că suplimentele cu melatonină sunt eficiente în cazul insomniei cronice, care durează mai mult de o lună. În schimb, în cazul acestor persoane este indicată terapia cognitiv-comportamentală, cea mai eficientă formă de terapie în tratarea insomniei.
Medicii recomandă să nu luăm mai mult de 5 mg de melatonină zilnic și să nu prelungim administrarea suplimentelor pe termen lung, deoarece nu facem decât să „mascăm” adevăratele probleme cu insomnia și să amânăm tratamente care sunt cu adevărat eficiente.
Mai mult, administrarea abuzivă de suplimente cu melatonină poate duce la apariția unor efecte secundare precum:
Persoanele care au ocazional probleme cu somnul pot apela la astfel de suplimente. Acestea ajută la instalarea mai rapidă a senzației de somn, prevenind în același timp trezirile din timpul nopții.
Cu toate acestea, „mai puțin înseamnă mai mult și mai bine” în anumite situații. Nu abuzați de aceste suplimente, mai ales dacă observați că nu au efectul dorit.
În cazul persoanelor cu diabet, epilepsie sau care urmează tratament pentru hipertensiune ori tulburări de coagulare a sângelui, se recomandă precauție în administrarea suplimentelor cu melatonină, deoarece există riscul să apară probleme precum creșterea nivelului de zahăr din sânge sau a valorilor tensiunii arteriale.
Ghidurile American Academy of Sleep Medicine nu recomandă folosirea melatoninei pentru persoanele vârstnice cu demență.
De asemenea, melatonina este contraindicată gravidelor, femeilor care alăptează, persoanelor cu boli autoimune sau depresie.
Atenție și la administrarea melatoninei în cazul copiilor! Deși majoritatea suplimentelor de acest tip sunt considerate sigure pentru consumul pe termen scurt, nu există informații privind siguranța acestora atunci când sunt administrate pe termen lung. Deoarece melatonina este un hormon, există posibilitatea ca un astfel de supliment să poată cauza o hiperproducție de prolactină, dereglări menstruale sau pubertate precoce.
Printre posibilele reacții adverse mai puțin frecvente sau rare ale administrării de melatonină la copii și adulți se numără:
Nivelul de melatonină crește cu aproximativ două ore înainte de culcare. Dar trebuie create anumite condiții pentru ca acest hormon să fie secretat de organism în cantități optime.
De exemplu, dacă folosiți telefoane, calculatoare sau vă uitați la televizor înainte de culcare, e foarte posibil să aveți dificultăți în adormire și menținerea unui somn de calitate. Prin urmare, se recomandă evitarea ecranelor luminoase la orele târzii ale serii pentru un somn odihnitor.
De asemenea, expunerea la lumina solară în timpul zilei ajută organismul să producă mai multă melatonină seara. Plimbați-vă prin parc, faceți un drum până la magazin, orice vă face plăcere, numai ieșiți la aer să vă vadă soarele.
Studiile arată că expunerea la razele soarelui, principala sursă de vitamina D, poate juca un rol important în prevenirea tulburărilor de somn.
Fiți atenți și la alimentele pe care le consumați seara. Pentru un somn odihnitor și de calitate, evitați să mâncați după ora 8 seara alimente grase, picante, dulciuri. Firește, alcoolul și cafeaua nu intră în discuție!
În schimb, sunt recomandate iaurturile, brânza cottage, carnea slabă de curcan, verdețurile, migdalele, untul de arahide.