Pastilele recomandate pentru tratamentul depresiei pot avea reacții adverse destul de severe, mai ales dacă sunt luate în doza nepotrivită sau în paralel cu alte medicamente ori suplimente. Pulsul accelerat, agitația, transpirația abundentă, senzația de greață, dezorientarea sunt doar câteva dintre simptomele care pot apărea la aproximativ o oră după administrarea acestor medicamente.
Acest fenomen este cauzat de excesul de serotonină, denumit sindrom serotoninergic sau toxicitate de serotonină, care poate fi fatală dacă nu este tratată prompt. Serotonina este un neurotransmițător cu rol important în digestie, circulația sângelui, reglarea temperaturii corpului, respirație și funcționarea corectă a activității cerebrale.
Potrivit healthline.com, atunci când pastilele pentru depresie, dar nu numai, afectează nivelul de serotonină – ca urmare a administrării unei doze nepotrivite sau a administrării concomitente a mai multor substanțe active -, pot apărea manifestări la scurt timp, care includ:
În cazurile grave, persoana respectivă poate avea bătăi neregulate ale inimii, convulsii, febră ridicată, își pierde conștiența și este neresponsivă.
Nu doar antidepresivele – în special inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei – pot determina sindrom serotoninergic. Și pastilele pentru migrene, anumite suplimente sau droguri ori chiar anumite siropuri de tuse pot avea drept consecință creșterea alarmantă a nivelului de serotonină, mai ales atunci când sunt luate în paralel sau când tratamentul este la început ori este crescută doza.
Iată ce pastile sunt asociate cu un risc crescut de toxicitate de serotonină:
Tratamentul sindromului serotoninergic constă, în principal, în întreruperea administrării medicamentului care a determinat apariția simptomelor. Pentru ameliorarea manifestărilor pot fi administrate perfuzii pentru rehidratare, benzodiazepine sau medicamente care blochează producția de serotonină.