Adevărul despre data de expirare a alimentelor. Ce reprezintă, de fapt

  • Publicat:
  • Actualizat:
Adevărul despre data de expirare a alimentelor. Ce reprezintă, de fapt
Ce reprezintă data de expirare inscripționată pe produsele alimentare / Foto: Shutterstock

Data inscripționată pe produsele alimentare nu reprezintă neapărat momentul în care respectivul produs expiră. Acestea au scopul de a asigura calitatea produselor, nu neapărat siguranța.

Multe produse pot fi consumate în siguranță mult timp după depășirea termenului de valabilitate.

Deseori, producătorul notează doar o data până la care recomandă consumul produsului pentru gustul optim și pentru calitate. Astfel că după depășirea termenului inscripționat, e posibil ca mâncarea să nu mai aibă același gust, scrie Mayo Clinic.

Alimentele consumate după data de expirare pot să-și piardă din calitate și nutrienți, dar nu înseamnă neapărat că sunt dăunătoare.

Data inscripționată pe produse are rolul, de asemenea, de a anunțat comerciantul cât timp să țină marfa la raft. Ea oferă de asemenea un indiciu despre cât timp a fost expus produsul.

Alimentele consumate după data de expirare nu sunt neapărat dăunătoare

Experții Mayo Clinic spun că în loc să ne bazăm pe aceste date, ar fi bine să ne facem un obicei din congelarea alimentelor perisabile în câteva zile de la cumpărare. Înghețarea asigură siguranța pe termen nelimitat, dar calitatea va scădea în timp.

Dacă înțelegem corect datele inscripționate pe produsele alimentare putem reduce risipa de alimente și să economisim.

Mediul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre termenul de valabilitate a produselor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a abordat subiectul într-o postare pe Facebook, în urmă cu câteva luni. Experta preciza că un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fie păstrat la rece.  Iar pastele făinoase, orezul, laptele UHT și conservele pot fi consumate în siguranță până la 2 ani după data de expirare.

Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem, nu vrem duce în final la risipă alimentară. În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate.

Urmărește CSID.ro pe Google News