Probabil ai observat adesea în comerț creme, măști faciale, seruri și alte produse de îngrijire ce sunt adresate unui anumit tip de ten. Cum există o gamă variată de asemenea cosmetice, unele fiind adresate și anumitor afecțiuni dermatologice precum acneea, poate fi dificil să alegi tratamentul adecvat.
Categoria în care se încadrează tenul tău este determinată de cantitatea de sebum pe care o produce. Sebumul reprezintă o substanță uleioasă compusă din acizi grași, trigliceride, colesterol și alte substanțe, ce este produsă de glandele sebacee. Rolul acesteia este de a hidrata și proteja pielea, fiind o barieră naturală împotriva evaporării apei din organism și implicit, a uscării tenului. Prea mult sau prea puțin sebum ar putea dăuna, de aceea există și tratamente faciale pentru a putea rezolva acest dezechilibru. Având în vedere aceste lucruri, putem enumera 5 tipuri de ten, recunoscute oficial de Academia Americană de Dermatologie:
Citește în continuare, vom discuta despre tenul uscat, cel uleios și cel sensibil, cum anume le poți distinge și ce produse sunt recomandate:
Pielea uscată poate fi o problemă comună, în special în sezonul rece, când umiditatea poate fi scăzută. Dacă este un aspect recurent al vieții tale sau pur și simplu cauți soluții pentru a avea un ten hidratat și strălucitor chiar și iarna, noi te putem ajuta.
Tenul uscat este caracterizat prin asprime, posibile mâncărimi locale, mici crăpături și decolorare a zonei, poate chiar și mici iritații. Cauzele pot fi producția scăzută de sebum, vremea rece, stresul, dușurile mult prea fierbinți, îmbătrânirea, aerul condiționat sau modificări hormonale. Posibile soluții pentru a ameliora problema:
După cum probabil ai bănuit sau știai deja, cauza din spatele unui ten uleios este producția excesivă de sebum. Ar putea urma curiozitatea ,,Ok, dar ce tip de ten am și cum se distinge cel cu sebum excesiv?” Acesta se distinge prin pori măriți, aspectul strălucitor, textura uleioasă, puncte negre și coșuri. Zonele predispuse sunt adesea nasul și fruntea.
Factori ce pot influența intensificarea producției de sebum sunt vremea caldă, umiditatea, stresul, pubertatea, un dezechilibru hormonal sau chiar și o alimentație mult prea bogată în grăsimi. Ce poți face?
Pielea se poate irita ușor, în special când interacționează cu produse de îngrijire noi sau cu anumite climate neprielnice. Acesta este un indiciu destul de bun că ai putea avea tenul destul de sensibil. Ai putea observa, în acest caz inflamare, înroșire, usturime sau mâncărime locală.
Spre deosebire de celelalte tipuri de ten, cel sensibil nu depinde de cantitatea de sebum produsă. Însă, persoanele cu un ten gras sau uscat pot avea totuși pielea sensibilă. În anumite cazuri, acest lucru este din cauza unor condiții medicale precum eczema sau rozaceea. Soluția este simplă: