Flacăra pasiunii abia pâlpâie, nu știi dacă te mai iubește? Iată 5 sfaturi pentru a-ți salva relația

Flacăra pasiunii abia pâlpâie, nu știi dacă te mai iubește? Iată 5 sfaturi pentru a-ți salva relația
Sursa foto: Shutterstock @Andrei Korzhyts

Începuturile sunt, de cele mai multe ori, minunate. Ne arată ce este dragostea, simțim fiorii iubirii și ne dorim ca această relație să nu se termine niciodată. În egală măsură relațiile pot eșua, iar partenerii pot îngheța emoțional. Cu siguranță te întrebi cum îți dai seama dacă relația poate fi salvată și, firește, ce poți face.

O relație de iubire implică automat sentimente. Nu cred că te va lua prin surprindere, dar este un aspect de analizat. Cât de mult vă iubiți, sau mai degrabă, cât de mult vă mai iubiți? Să nu uităm că obișnuința este a doua noastră natură și putem cădea cu ușurință în această capcană. După ce vei analiza iubirea ce v-o purtați, dacă există sau este doar obișnuință, poți merge la pasul următor.

Mai merită o șansă? Urmărește semnalele

Ai remarcat eforturi din partea partenerului? Ați mai organizat momente frumoase, au mai apărut flori în peisaj?

Mai bine zis, s-au mai făcut eforturi ori ați căzut amândoi într-o oază a nepăsării? Dacă dorința de a face lucruri împreună și eforturile, fie ele mici, există, atunci este un semn bun, că relația mai are o șansă.

Gândul despărțirii vă întristează sau sunteți confortabili cu ideea separării? Într-adevăr, poate fi un moment greu de imaginat și trăit înainte să se întâmple, dar fă un efort și „meditează” la ce am spus.

Discutați despre despărțire doar în momentele de tensiune sau și în cele calme? Dacă se întâmplă numai în momentele în care sunteți nervoși, nu sunt 100% relevante. În schimb, dacă sunteți calmi când vorbiți despre viitorul relației sau lipsa lui, atunci răspunsul este subînțeles.

5 sfaturi pentru a-ți salva relația de cuplu

Dacă ai constatat că relația poate fi salvată, iată câteva trucuri pentru a trece la acțiune:

1) Fii afectuos! Afecțiunea ține flacăra aprinsă, doar că de cele mai multe ori nu o luăm în calcul. Pe timpul zilei fii cât poți de afectuos cu partenerul tău. Nu uita de atingeri și chiar cuvinte simple, dar încărcate cu iubire. Cu toții avem nevoie de complimente: „Părul tău arată grozav!”, „Astăzi radiezi!” sunt doar două exemple banale care pot reaprinde scânteia.

2) Ascultă ca să fii ascultat. Ești sigur/ă că ai fost atent/ă la nevoile partenerului, ori ai transformat neajunsurile relației în prioritățile cuplului? Fii convins/ă că și partenerul tău trăiește momente dificile și are propriile gânduri și emoții. Fii empatic/ă!

3) Organizează o cină romantică. Statistic vorbind, acest truc a salvat numeroase căsnicii. Alege un preparat special, muzica voastră preferată și poate un film pe care l-ați văzut la începuturile relației.

4) „Ce pot face ca să fii fericit/ă?” Vei constata cu amuzament că de cele mai multe ori nu vei primi un răspuns concret, dar starea partenerului se va schimba instantaneu. Partenerul va aprecia dorința ta de a readuce relația pe făgașul normalității, al liniștii și al păcii.

5) Organizează o seară în care depănați amintiri de la începutul relației. Cu siguranță atunci când vorbiți despre despărțire momentele frumoase sunt într-un abis îndepărtat. Un pahar de vin și o discuție caldă în care vă reamintiți de unde ați pornit poate fi o metodă de a reaprinde scânteia.

Nu uita: ați pornit amândoi pe acest drum și aveți amândoi atât drepturi, cât și obligații în relația de cuplu. Pe de altă parte, nu poate lupta un singur partener pentru salvarea relației și nici nu poți forța pe cineva să rămână alături de tine.

  • Autor: Eduard Andrei Vasile
  • Consilier în dezvoltare personală, specialist în relații de cuplu și familie, profesor
  • Instagram @profukool
Urmărește CSID.ro pe Google News
Eduard Andrei Vasile, director educațional, profesor și consilier în dezvoltare personală
Salut! Sunt Eduard. Elevii mi-au spus că sunt „cool”, așa că mi-am însușit porecla de „profukool”. Ulterior am fondat „Centrul Excelenței”, un loc în care devenim mai buni, mai empatici și înțelepți. Mici și mari. Sunt profesor de limba engleză și consilier în dezvoltare ...
citește mai mult