Când aveți DIABET DE TIP 2, capacitatea corpului de a-si menține nivelurile normale de zahăr (glucoză) din sânge este redusă. Nivelul zahărului din sânge (glicemia) poate fi constant mare, fie pentru că pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a ajuta glucoza să între în celule, fie pentru că celulele nu mai răspund la efectele acesteia (rezistența la insulină). Ca urmare, glucoza nu poate părăsi fluxul sanguin pentru a intra în celulele musculare sau adipoase. Odată cu trecerea timpului, acest lucru poate provoca boli cronice.
Sunteți diagnosticat cu DIABET atunci când aveți constant un nivel mare al glicemiei (hiperglicemie). Inainte de mese, nivelul zahărului din sânge trebuie sa fie între 70 si 80 mg /dL. După masă, nivelul de glucoză din sânge poate crește alarmant mai ales dacă mâncați alimente bogate în carbohidrați.
Un nivel scăzut al glicemiei variază foarte mult de la persoana la persoana. În cazul multor oameni, glicemia nu scade niciodată sub 60 mg /dL, chiar dacă nu mănâncă pentru un timp mai îndelungat (post negru). În cazul persoanelor care urmează o anumită dietă sau care nu mănâncă nimic timp de aproximativ 16 ore (concept cunoscut sub denumirea de ”fasting”), ficatul menține o glicemie normală transformând grăsimile în zahăr.
GLICEMIA POSTPRANDIALĂ
Oamenii de știință au stabilit după multe cercetări, că atunci cand nivelul glicemiei crește la o oră sau două ore după masă – aceasta este hiperglicemie postprandială si este deosebit de dăunătoare.
Modul în care alimentele vă afectează nivelul zahărului din sânge după masă este cunoscut sub numele de indice glicemic.
Indicele glicemic cu valoare mare, pe timp indelungat, grăbește rigidizarea invelișului arterelor și a vaselor mici de sânge și ocluzează arterele (ateroscleroză).
Ca rezultat, glicemia postprandială ridicată constant este legată de un risc crescut de complicații ale DIABETULUI:
Chiar dacă monitorizati corect DIABETUL și nivelul hemoglobinei A1c (HbA1c) și mentineti glicemia a jeun in limite normale, este posibil să aveți hiperglicemie postprandială.
Într-un studiu care a implicat 3.284 de persoane cu DIABET ZAHARAT DE TIP 2, o valoare postprandială a glicemiei mai mare de 8,89 mmol/l (160 mg/dl) a fost găsită cel puțin o dată la 84% la participanți.
Acest studiu a sugerat că factorii care au crescut șansele de a avea niveluri ridicate de glucoză după masă au fost:
*Tolbutamidă ,Acetohexamida (DYMELOR)Tolazamidă (TOLINASE )
Cloropropamida (DIABENEZ) Gliburidă sau Glibenclamidă (MICRONASE și DIABETA GLYNASE) Glipizidă (GLUCOTROL, SINGLOBEN Gliclazidă (DIAMICRON)
Glimepiridă (AMARYL)
Există prezentări comerciale care combină unele sulfoniluree cu alte antidiabetice orale care nu au fost incluse în această listă.
Tratamentul pentru diabet include:
-medicamente orale: metformină, sulfoniluree, agoniști GLP1, inhibitori DPP4, inhibitori SGLT2 ;
-medicamente injectabile: injecțiile cu insulină care sunt utilizate când nivelul glucozei din sânge este foarte mare și nu poate fi controlat cu medicamente orale;
– suplimentele alimentare naturale.
Medicamentele de sinteză sunt adesea însoțite de efecte secundare precum: constipație, insuficiență cardiacă, dureri de cap, insuficiență pancreatică, infecții, colesterol mărit în cazul medicamentelor orale și roșeață, umflături, mâncărime, creștere în greutate, tuse șuierătoare, amețeală, vedere neclară, puls mărit, crampe musculare – în cazul medicamentelor injectabile.
Din fericire, există modalități naturale de gestionare a diabetului care sunt sigure, eficiente, și simple, la îndemâna oricui. Studiile arată că glicemia poate fi ținută sub control prin modificări ale stilului de viață, o alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate. Unii diabetici își folosesc diagnosticul ca o oportunitate de a deveni mai sănătoși decât au fost vreodată!
Când sunteți diagnosticați cu Sindrom metabolic, toleranta scazuta la glucoza, vi se poate cere să faceți un test oral de toleranță la glucoză. Testul se repetă dacă rezultatul testului de sânge A jeun este la limită (de exemplu, între 6,1 mmol / L – 6,9 mmol / L) pentru a vedea ce se întâmplă cu nivelul de glucoză din sânge, după ce ați consumat o cantitate verificata de glucoză.
Testul se efectuează la prima oră dimineața, pe nemancate (după 8 – 14 ore post alimentar total) – acest lucru va asigura că nivelul zahărului din sânge nu va fi afectat de o masă recentă. Puteți bea apă în acest interval de post.
Pentru testul de toleranță la glucoză, se ia o valoare de bază pentru nivelul zahărului din sânge, apoi vi se cere să beți o soluție care conține 75 g de glucoză dizolvată în 250-300 ml de apă, care trebuie consumată în 5 minute.
Stați relaxați și liniștiți timp de 2 ore. FUMATUL este interzis în aceste 2 ore.
O altă probă de sânge este luată la exact două ore după băutura cu glucoză pentru a vă măsura din nou nivelul de glucoză din sânge.
Aceste valori limită ale zahărului din sânge se bazează pe un studiu amplu, care arată că leziunile organismului încep să apară în stadiile incipiente ale DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 2, chiar și atunci când glicemia și HbA1c A jeun sunt în limite normale. Studiile despre DIABET au arătat că nivelurile glicemiei luate la 1 ora sau la 2 ore în timpul unui test de toleranță la glucoză, au fost predictori mai buni ai riscului cardiovascular (de infarct miocardic sau accident vascular cerebral) față de analizele pentru testarea hemoglobinei glicozilate (Hba1c)
Această hiperglicemie postprandială „tăcută” afectează vasele de sânge mari, inclusiv arterele coronare și provoacă complicații cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Prin urmare, este important ca persoanele cu DIABET să reducă fluctuațiile de zahăr din sânge după masa. Acest lucru se poate realiza printr-o alimentatie corecta, cu ajutorul medicamentelor si suplimentelor naturale prescrise de medic, exercitiu fizic, hidratare corecta si odihna.
Rețineți că dieta și schimbarea stilului de viață pot ajuta la evitarea instalării DIABETULUI.
Este recomandată menținerea unui nivel de zahăr din sânge mai mic de 10 mmol/L (180 mg/dL) maxim două ore după masă. Medicul dumneavoastră vă poate indica nivelul de zahăr din sânge pe care să-l mențineți. Aceasta valoare poate varia în funcție de testul pe care îl faceți sau de cât de bine vă controlați nivelul de glucoză.
Indicele glicemic cu valoare mare este foarte periculos pentru sanatate.
Glucoza este o moleculă reactivă care atacă și se lipește de proteinele din sânge. De exemplu, glucoza poate reacționa cu hemoglobina, pentru a forma hemoglobină glicozilată (sau glicata), motiv pentru care nivelurile de HbA1c sunt folosite pentru a evalua nivelul glucozei în ultimele 6 până la 12 săptămâni.
Intervalul normal pentru HbA1c este de 4% – 6%. Pentru cineva cu DIABET ZAHARAT DE TIP 2 care își menține un nivel normal al glicemiei, nivelul HbA1c ar trebui să fie mai mic de 6,5%. Ținerea sub control al nivelului de glucoză postprandial va ajuta la îmbunătățirea HbA1c, deoarece fiecare punct procentual peste normal, crește șansa de a dezvolta complicații renale sau oftalmologice cu pana la 20%
Prin deteriorarea pereților vaselor de sânge, hiperglicemia postprandială declanșează inflamația și influențează îmbătrânirea prematură, ceea ce incetineste producția de oxid nitric necesară dilatarii vaselor de sânge. Ca urmare, arterele sunt mai puțin capabile să se dilate atunci când este necesar. Acest lucru contribuie la creșterea tensiunii arteriale.
NIVELURI RIDICATE DE GLICEMIE DIMINEAȚA
Un test de rutină al glicemiei este crucial pentru gestionarea DIABETULUI.
Unii oameni consideră că nivelurile lor de glucoză sunt ridicate dimineața chiar înainte de a mânca și cresc și mai mult după micul dejun.
Un nivel ridicat de zahăr din sânge dimineața este cunoscut ca Fenomenul zorilor și este mai des intalnit la persoanele cu DIABET ZAHARAT.
Fenomenul zorilor se datorează bioritmurilor noastre naturale în care producția de hormoni de insulină este suprimată în timpul somnului, iar nivelurile altor hormoni (hormonul de creștere, glucagon și cortizol) cresc, ceea ce stimulează ficatul să producă glucoză nouă.
Pentru persoanele sănătoase, creșterea glucozei dimineața este în limite normale, deoarece insulina ce este eliberată, asigură un nivel de glucoză normal.
Pentru cei cu DIABET producția de insulină fie este redusă, fie celulele nu mai răspund la aceasta. Astfel, nivelul glicemiei rămâne mai ridicat decât în mod normal.
De asemenea, la unele persoane cu DIABET ZAHARAT DE TIP 2, ficatul nu răspunde la semnalele care îi spun că există o mulțime de zahăr în circulație și continuă să producă glucoză nouă.
Dacă nivelul glucozei crește dimineața, este totuși important să mâncați un mic dejun sănătos – nu săriți peste această masă importantă. Selectați alimente care au un impact minim asupra nivelului de glucoză din sânge și discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă tratamentul trebuie ajustat.
Pentru a reduce glicemia postprandială, este important să mentineti o alimentatie sănătoasă pe parcursul zilei. În primul rând asigurați-vă că:
Fiecare persoana are valori diferite de glicemie după masa. Nivelul poate varia în funcție de testul pe care îl faceți sau de cât de bine vă controlați nivelul de glucoză din alimentație sau medicație.
Dacă sunteți diabetic, ar trebui să țineți un jurnal zilnic de automonitorizare și control până când începeți să cunoașteți în cât timp reveniți la un nivel normal de glicemie după masă.
Astfel veți afla care alimentele vă fac bine și ce trebuie sa evitați pentru a vă menține glicemia în limite normale. Luați în considerare:
Cele 10 ingrediente naturale care alcătuiesc CuraLin, au fost testate clinic și au arătat că 99 % dintre utilizatorii CuraLin de la CuraLife se simt foarte bine luând acest supliment, fără efecte secundare.
Studiile clinice arată că acest supliment alimentar (CuraLin) promovează un răspuns glicemic sănătos și o sensibilitate sănătoasă la insulină.
CuraLin se bazează pe o rețetă ayurvedică concepută cu ajutorul celor mai moderne tehnologii și bazată pe studii clinice aprofundate.
Beneficiile ingredientelor naturale CuraLin:
CURCUMA LONGA (TURMERIC):
✓ Susține sensibilitatea la insulină
✓ Promovează un sistem imunitar puternic
✓ Menține un nivel echilibrat al glucozei
GYMNEMA SYLVESTRE:
✓ Reduce pofta de zahăr și carbohidrați
✓ Încurajează eliberarea sănătoasă de insulină
✓ Promovează o rată sănătoasă de absorbție a carbohidraților
AMLA
✓ Promovează niveluri stabile de glucoză în sânge
✓ Îmbunătățește starea generală
✓ Ajută pancreasul
BITTER MELON (PEPENE AMAR)
✓ Promovează sensibilitatea la insulină
✓ Sprijină absorbția celulară a glucozei
✓ Promovează funcția fiziologică sănătoasă în celulele pancreatice deteriorate
SWERTIA CHIRATA
✓ Sprijină eliberarea sănătoasă a insulinei din pancreas, absorbția glucozei din sistemul digestiv și metabolismul intracelular al glucozei
TRIGONELLA FOENUM GRAECUM (SCHINDUF)
✓ Îmbunătățește capacitatea pancreasului de a produce și elibera insulina
✓ Susține o rată sănătoasă de absorbție a carbohidraților
SYZYGIUM CUMINI
✓ Promovează nivelurile sănătoase de glucoză în repaus alimentar printr-un rezervor de macromolecule de glucoză
✓ Susține funcția hepatică sănătoasă
PICRORHIZA KURROA
✓ Promovează sănătatea ficatului și splinei
✓ Susține toleranța la glucoză
✓ Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase
TINOSPORA CORDIFOLIA
✓ Susține secreția de insulină
✓ Inhibă gluconeogeneza și glicogenoliza, regland astfel glucoza din sânge
CINNAMOMUM VERUM (SCORȚIȘOARĂ)
✓ Promovează metabolismul celular al glucozei
✓ Ajută la menținerea unui nivel echilibrat de
CuraLin de la CuraLife vă poate ajuta să vă bucurați la maximum de o viață echilibrată.
Alăturați-vă comunității noastre ÎMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETUL și împărtășiți experiența voastră cu noi.