Tratament varice: ce este, tipuri de intervenții, recuperare

Procedurile pentru tratarea venelor varicoase sunt adesea efectuate ca o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că de obicei pacientul ajunge acasă în aceeași zi.
  • Publicat:
Tratament varice: ce este, tipuri de intervenții, recuperare
Foto: Dr. Toni Feodor

Nu trebuie să uităm că tratamentul varicelor începe odată cu prevenția, aspectele de self-care și atenția permanentă dată sănătății venoase adeseori neglijată. Dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, explică pentru Ce se întâmplă, Doctore? care sunt procedurile pentru tratarea venelor varicoase, dar și ce indicații are pacientul.

Tratamentul poate include măsuri de autoîngrijire, ciorapi compresivi și intervenții chirurgicale sau proceduri mai puțin invazive. Procedurile pentru tratarea venelor varicoase sunt adesea efectuate ca o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că de obicei pacientul ajunge acasă în aceeași zi. Avem multiple beneficii într-un tratament făcut la timp.

Tratament varice: Când este indicată operația?

De obicei când partea vizibilă cosmetică nu este singura problemă , când investigând dincolo de aspect descoperim la pacienți indiferent de vârstă, sex (deși femeile sunt supuse unui risc mai mare de a dezvoltă varice) sau istoric, durere, mâncărimea pielii în zona afectată, fatigabilitate, greutate în picioare mai ales, inflamație, tromboflebită superficială recurentă, sângerări. Pot exista și modificări ale pielii sau țesutului subcutanat inclusiv decolorări, lipodermatoscleroză, atrofie, ulcerații sau hiperpigmentare.

Pacienții se plâng foarte frecvent de senzația de picioare grele. Vorbim clar de riscuri mari pentru sănătatea vasculară, venoasă și starea generală de sănătate când indicăm o intervenție chirurgicală mai ales una invazivă.

Intervențiile chirurgicale invazive se pot recomanda doar după o evaluare amănunțită în cadrul clinicii noastre.

Ce tip de intervenție?

Tehnologia a evoluat enorm iar noi ca ofertă de proceduri sau specialiști în sănătate vasculară odată cu ea. Intervențiile pe care le recomandăm pacienților în funcție de stadiul afecțiunii sunt ablația cu radiofrecvență, flebectomia, scleroterapia, tratamentul cu laser endovenos etc. Pot părea termeni complicați dar noi explicăm cu grijă și empatie fiecărui pacient în ce constă beneficiul intervenției recomandate și în egală măsură care sunt potențialele riscuri ale acesteia.

Cum este recuperarea după acest tratament?

Recuperarea ca și în cazul oricărei afecțiuni sau intervenții chirurgicale poate diferi ușor de la pacient la pacient. Ce putem spune este că evoluția este una extrem de favorabilă cu disconfort minim atât timp cât toate recomandările post operatorii se respectă de către pacient. Medicii vin cu recomandări personalizate analizând cu extrem de mare atenție și istoricul medical al fiecărui pacient dincolo de afecțiunea venoasă. Noi acționăm și reacționăm multidisciplinar adaptând parcursul pre și post operator în funcție de necesitățile pacientului și situațiile care apar.

Scleroterapia poate provoca efecte secundare care includ: roșeață sau vânătăi pentru câteva zile, zone cu colorație mai închisă, dar pentru o perioadă relativ scurtă de timp.

Tratament varice: Ce indicații are pacientul?

Este important de spus că și indicațiile post-intervenții sunt unele personalizate la noi. Se pot da inclusiv recomandări ce țin de dietă, având în vedere că în cadrul clinicii noastre avem și specialiști în nutriție. Se recomandă din acest punct de vedere o bună hidratare. În ceea ce privește indicațiile generale după astfel de intervenții: mersul ușor, regulat ajută foarte mult la circulație, evident cu anumite limitări de activități fizice intense in primele zile/săptămâni. Unii pacienți pot conduce imediat alții pot avea poate câteva zile disconfort și atunci e de preferat să nu conducă. Poziția picioarelor în timpul somnului trebuie să fie ușor mai ridicată dar recomandările diferă de la caz la caz.

Ce se întâmplă dacă nu face operația?

Când venele varicoase nu sunt tratate corespunzător, sângele continuă să se acumuleze în vene și înrăutățește situația ducând la una sau mai multe dintre următoarele afecțiuni:

  • creșterea durerii și a umflăturilor, simptome prelungite
  • oboseală și slăbiciune – De-a lungul timpului, varicele netratate pot provoca slăbiciune la nivelul picioarelor. Aceasta înseamnă că individul va obosi mai repede și cu mai multă severitate.
  • ulcere – varicele netratate pot conduce la modificări serioase ale pielii, cum ar fi ulcerele. De asemenea, pot exista sângerări spontane care îngreunează vindecarea rănilor.

Varicele netratate deschid ușa pentru alte afecțiuni, cum ar fi tromboza venoasă profundă potențial mortală, cheaguri de sânge/embolii pulmonare și lipodermoscleroza. Doar pentru că o persoană cu vene varicoase nu se confruntă cu niciun simptom în acest moment, nu înseamnă că nu le va experimenta niciodată.

Tratamentele alternative funcționează?

Depinde ce înțelegem prin tratament alternativ . De exemplu tratamentul cu ciorapi și compresie externă este o alternativă acceptabilă la intervenția chirurgicală, dar agravarea situației la nivel tegumentar sau a simptomelor, în ciuda acestor măsuri, justifică, de obicei, intervenția.

Pacientul trebuie urmărit iar noi ca și clinică de medicină vasculară recomandăm procedurile adecvate stradiului varicelor, intervenția chirurgicală fiind recomandată doar când și cui are nevoie.

Cu toate acestea, dorința unui pacient de a gestiona chirurgical conservator sau numai în scopuri cosmetice afecțiunea sunt ambele indicații rezonabile pentru o intervenție chirurgicală iar tratamentele generic numite alternative vin în ajutor mai degrabă post operator.

Urmărește CSID.ro pe Google News