”Anemia feriprivă este de cele mai multe ori consecința pierderii mici și repetate de sânge, ceea ce face ca deficitul de fier și anemia să se instaleze treptat. Pierderea fierului are loc ințial la nivelul depozitelor (scade feritina)” explică dr. Daniela Baltă, medic de familie. Am aflat cum se diagnostichează deficitul de fier și de cât fier avem nevoie ca adulți în organism.
CSÎD: De cât fier are nevoie un adult pentru în mod normal?
Dr. Daniela Baltă: În organismul unui adult există 4-5 g de fier – cam cât cântărește un cui. De aceea, în momentul în care pierdem o mică parte din această cantitate foarte mică încep să se apară simptome și semne ale deficitului de fier.
Ulterior se constată scăderea saturației transferinei, pentru ca abia în final să apară anemia, respectiv scăderea nivelului hemoglobinei.
CSÎD: Cum se reglează nivelul de fier?
Dr. Daniela Baltă: Terapia cu fier va corecta inițial hemoglobina, ulterior crește saturația transferinei, pentru ca în final să se corecteze și feritina (depozitele de fier se refac ultimele)
CSÎD: Prin ce analize, teste se detectează anemia feriprivă?
Dr. Daniela Baltă: Pentru a vedea dacă avem sau nu deficit de fier, este nevoie de trei analize: hemoglobina, feritina serică și TSAT, adică saturația transferinei.
CSÎD: Multe femei au deficit de fier în organism. Din ce cauză?
Dr. Daniela Baltă: Principala cauză a deficitului de fier la femei o reprezintă pierderile menstruale.
CSÎD: Sunt incluse în asigurarea de sănătate națională analizele pentru care clarifică dacă avem sau nu suficient fier?
Dr. Daniela Baltă: Analizele pentru depistarea deficitului de fier (hemoglobina și feritina) se pot face gratuit cu trimitere de la medicul de familie.
CSÎD: Când se pune acest diagnostic?
Dr. Daniela Baltă: Se consideră anemie când valoarea hemoglobinei scade sub 11g/dL la copil și femeia gravidă, sub 12 g/dL la femei, sub 13g/dL la bărbați.