Nu amâna operația de hernie! Se poate ajunge la ocluzie intestinală, care pune viața în pericol

O hernie inghinală se manifestă prin apariția unei umflături care se simte și se vede mai clar seara sau după efort fizic și prin durere în regiunea inghinală, care iradiază adesea în scrot la bărbați și în labii la femei.
Nu amâna operația de hernie! Se poate ajunge la ocluzie intestinală, care pune viața în pericol
Nu amâna operația de hernie! Se poate ajunge la ocluzie intestinală, care pune viața în pericol. FOTO: Profimediaimages.ro

Hernia este o afecțiune care se produce atunci când un organ sau țesut se deplasează sau alunecă din cavitatea în care se găsește în mod normal, printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal. În această zonă slăbită se creează o gaură, prin care intestinul sau țesutul gras din abdomen este împins către exterior și formează o umflătură care este simțită și văzută din exterior.

O astfel de gaură în peretele abdominal nu se poate vindeca niciodată spontan, motiv pentru care este de obicei indicată intervenția chirurgicală. Aceste defecte apar cel mai frecvent în zona ombilicală, inghinală și femurală.

În cazul herniei inghinale – afecțiune de altfel comună – este vorba despre țesut gras („prapure”), o parte din intestin, ovar sau vezică urinară ce pătrunde și alunecă în canalul inghinal printr-un orificiu lărgit la nivelul peretelui abdominal.

Există două tipuri de hernii inghinale:

  • directe – cel mai adesea cauzate de o slăbire a mușchilor peretelui abdominal care se produce în timp, din pricina vârstei, sau este cauzată de încordări sau ridicare de greutăți.
  • indirecte – cauzate de un defect congenital al peretelui abdominal și agravate de activitatea fizică.

Aceste hernii pot apărea în una sau, în peste 15% din cazuri, în ambele zone inghinale. O hernie inghinală de obicei nu este periculoasă, însă creează disconfort prin faptul că poate să apară durerea, mai ales atunci când se fac mișcări de ridicare, încordare sau tuse.

Cum se manifestă o hernie inghinală. Cele mai frecvente simptome

O hernie este de obicei evidentă printr-o proeminență sau umflătură vizibilă și ușor de simțit în zona inghinală. În mod normal, poate fi împinsă cu ușurință înapoi spre interior. Această umflătură poate fi văzută mai clar seara sau după efort fizic.

Pe lângă această modificare tipică, o senzație de presiune și o ușoară durere poate apărea în regiunea inghinală afectată de hernie. Durerea iradiază adesea în scrot la bărbați și în labii la femei. De multe ori, este posibil ca aceia care sunt afectați să nu aibă deloc simptome, de aceea activitatea fizică nu este restricționată în aceste cazuri, explică dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgia colorectală, oncologică, minim invazivă și proctologie.

Aceste simptome comune herniilor inghinale pot să apară, însă, și în alte afecțiuni, de aceea este necesară o consultație care să stabilească diagnosticul de certitudine.

Complicațiile herniei inghinale netratate la timp

Cele mai grave – dar din fericire rare – complicații ale herniei inghinale netratate sunt hernia încarcerată și hernia strangulată.

Încarcerarea apare atunci când o parte a grăsimii sau a intestinului din interiorul abdomenului se blochează în zona inghinală sau scrot și nu poate intra înapoi în abdomen.

Strangularea poate apărea atunci când o hernie încarcerată nu este tratată, fiind întreruptă alimentarea cu sânge a intestinului (ocluzie intestinală), o condiție deosebit de gravă care reprezintă o urgență medicală, avertizează specialistul.

În această situație, febra, vărsăturile și durerea intensă sunt semne de alarmă care necesită prezentarea de urgență la medicul chirurg.

Cine e la risc să dezvolte hernie inghinală. Cauze și factori de risc

Excesul de presiune repetat sau permanent în cavitatea abdominală joacă de obicei un rol important în apariția unei hernii inghinale (de exemplu, la locul de muncă din cauza ridicării frecvente de greutăți mari).

Bărbații de toate vârstele sunt cel mai mult afectați, în proporție de peste 80%, dar această boală nu este neobișnuită nici la femei. Aproximativ 25% dintre bărbați și doar circa 2% dintre femei vor dezvolta o hernie inghinală în timpul vieții.

Un istoric familial, fumatul, tusea cronică, sarcina, obezitatea, ridicarea de greutăți și intervențiile chirurgicale abdominale anterioare reprezintă factori de risc în dezvoltarea unei astfel de hernii, detaliază medicul.

O examinare manuală este de obicei suficientă pentru a stabili diagnosticul. Dacă este necesar, diagnosticul va fi confirmat prin investigații suplimentare, de exemplu, ecografie.

Decizia de a opera va fi luată împreună cu pacientul în funcție de nevoile acestuia. Se vor explica diferitele opțiuni chirurgicale sau conservatorii și se va determina cea mai potrivită procedură pentru pacient.

Operația de hernie inghinală – da sau nu? 

Să te lași operat sau să aștepți? Dacă există puține simptome și umflătura din zona inghinală nu este prea mare, poți aștepta. În cel mai bun caz, manifestările herniei rămân neschimbate.

Cu toate acestea, în timp, este posibil ca umflătura și/sau disconfortul să crească. Din aceste motive, se recomandă tratamentul chirurgical.

Ce întrebări pot fi importante pentru decizia de tratament?

Fiecare decizie pro sau împotriva unui tratament conservator sau a unei anumite operații trebuie luată individual. Următoarele întrebări te pot ajuta să clarifici cele mai importante puncte pentru tine și să le discuți cu medicul chirurg:

  • Ce simptome am?
  • Cum poate avansa hernia mea?
  • Care este riscul de complicații?
  • Există activități fizice pe care ar trebui să le evit?
  • Mă pot descurca fără operație (deocamdată)?
  • Care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor proceduri chirurgicale?
  • Când pot să fac din nou exerciții fizice după operație? Ce greutăți sunt posibile?
  • Câtă experiență are chirurgul în acest domeniu?
  • Este suficient un spital normal sau are sens pentru mine o operație într-un centru special pentru tratamentul herniei?

Tratament pentru hernie inghinală. Cum se desfășoară operația

Nu este de așteptat ca hernia să se retragă de la sine – dimpotrivă, orificiul herniei va continua să se lărgească în timp, iar riscul de blocare a unor părți ale intestinelor sau altor organe în acest defect va crește.

O operație în care chirurgul reduce conținutul herniei înapoi în abdomen, închide orificiul herniar din peretele abdominal și stabilizează sau întărește țesutul slăbit este singura opțiune de tratament eficientă pentru o hernie inghinală.

În zilele noastre, există diferite metode chirurgicale. În principiu, o operație de hernie inghinală poate fi efectuată fie convențional, ca parte a unei operații deschise, fie minim invaziv prin proceduri endoscopice sau laparoscopice, explică dr. Popescu.

Înainte de procedură, medicii decid dacă este suficient să închidă defectul printr-o sutură sau dacă ar trebui să fie întărită suplimentar cu o plasă de „plastic”. Prin ochiurile acestei plase vor pătrunde celule numite fibroblaști, care vor fibroza și vor întări peretele abdominal, favorizând procesul de reparare derulat de organism.

Cele mai frecvente și importante proceduri chirurgicale includ:

  • Tehnica chirurgicală deschisă fără plasă sintetică (operație Shouldice)
  • Tehnica chirurgicală deschisă cu plasă sintetică (operație Lichtenstein) și tehnici chirurgicale minim invazive cu plasă sintetică (TEP și TAPP)

„În principiu, orice hernie poate fi tratată în siguranță cu oricare dintre aceste proceduri. Decizia individuală de tratament depinde de factori precum vârsta pacientului și tipul, localizarea și dimensiunea herniei. După o operație reușită, fără complicații de vreun fel, indiferent de metoda aleasă, pacientul poate fi externat în maximum 24 de ore”, adaugă medicul.

Avantajele chirurgiei laparoscopice (minim invazive):

  • În cazul herniilor inghinale bilaterale, procedeul laparoscopic are avantajul de rezolvare a ambelor hernii prin aceleași 3 mici incizii de 5 mm.
  • Te poți întoarce la serviciu și poți fi activ fizic mai repede – în medie cu aproximativ patru zile mai devreme decât după o intervenție chirurgicală deschisă.
  • Infecțiile și durerea persistentă în zona inghinală sunt mai puțin frecvente.
  • Riscul de sângerare este mai mic.

Avantajele operației deschise:

  • Riscul de leziuni vasculare este probabil ceva mai mic.
  • Operația poate fi efectuată sub anestezie locală.

Recidivele sunt la fel de rare la ambele metode.

Când poți face din nou efort fizic după operație?

Imediat după o operație modernă de hernie îți poți relua activitățile normale de zi cu zi. Acordă atenție simptomelor și crește efortul sau nu în funcție de durere.

„Evitați activitățile fizice ce produc durere în primele două săptămâni. Condusul auto este permis atât timp cât puteți asigura controlul vehiculului în orice moment. Așteptați-vă la un concediu medical de aproximativ 14 zile pentru slujbele care necesită un efort fizic mai mare”, spune medicul.

În concluzie, este permisă orice activitate care nu produce dureri. Când durerile apar, trebuie să reduci sau chiar să oprești activitatea respectivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Octavian Popescu - Medic specialist chirurgie viscerală
Dr. Octavian Popescu este chirurg supraspecializat în oncologie şi operează, după o experienţă de 9 ani într-o clinică de oncologie şi chirurgie generală din Germania, la Spitalul Memorial Băneasa, Institutul We Care Surgery. Educaţie: 2006 - 2012, Universitatea de Medicină și Farmacie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult