Meniu de post care satură și nu îngrașă, recomandat de nutriționist. Cum să mănânci sănătos, fără grija caloriilor

  • Publicat:
  • Actualizat:
Meniu de post care satură și nu îngrașă, recomandat de nutriționist. Cum să mănânci sănătos, fără grija caloriilor
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Dacă ții dieta vegetariană sau pur și simplu ai decis să excluzi o perioadă proteinele de origine animală din dietă, îți recomandăm un meniu de post care conține toate elementele nutritive ce îți vor da energie și sațietate, cu foarte puține calorii.

Proteina vegetală are o valoare nutrițională mai scăzută decât proteina de origine animală și se absoarbe în cantitate mai redusă. De aceea e important ca meniurile vegetariene să fie create de un nutriționist, pentru a nu dezvolta carențe alimentare.

Exemplul de meniu de post de mai jos este realizat de Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, așa că îl poți pune în practică fără remușcări.

Meniu de post sățios și sănătos

Iată un exemplu de meniu de post de la Cori Grămescu în cazul în care ai rămas în până de idei.

Mic dejun

2 felii de pâine integrală cu un ardei gras, 10 bucăți caju și 4 linguri de humus fără ulei adăugat

  • Gustare 1: Două fructe la alegere

Prânz

Ghiveci de legume (morcov, vinete, dovlecei, roșii, ardei, ceapă, mazăre, ciuperci), 3 bucăți de pâine crocantă subțire de secară (finn crisp)

Cină

Salată de rădăcinoase: morcov, țelină, păstărnac ras cu varză albă tocată, drese cu lămâie, muștar dulce și ulei de măsline.

Alimente bogate în proteine vegetale

Perioada postului poate fi adaptată procesului de slăbire fără probleme. Chiar dacă la prima vedere suntem tentați să apelăm la tot ce înseamnă panificație, cartofi prăjiți și, în general, mulți carbohidrați, ne putem păstra silueta, să mâncăm pe săturate și să avem energie dacă ne concentrăm pe un consum crescut de legume și fructe și nu neglijăm aportul de proteine vegetale.

Cele mai bune 6 alimente bogate în proteină pe care le poți consuma în perioada postului, dacă excluzi proteina animală sau chiar alegi să ai un stil de viață vegetarian, sunt următoarele:

  • năut boabe nefiert (aprox. 23 g proteine per 100g)
  • tofu (aprox. 13 g proteine per 100g)
  • soia boabe nefiartă (aprox. 39 g proteine per 100g)
  • fasole boabe nefiartă (aprox. 22 g proteine per 100g)
  • linte boabe nefiartă (aprox. 25 g proteine per 100g)
  • mazăre boabe nefiartă (aprox. 20 g proteine per 100g)

Alte surse de proteină vegetală care să te ajute să ai un meniu bogat în substanțe hrănitoare sunt: fulgii de ovăz, amarant, quinoa, hrișcă, nuci, alune de pădure, caju, migdale, fistic, semințe de in, susan, dovleac, floarea-soarelui, cânepă, spanac, ciuperci, broccoli, sparanghel, pudrele proteice din soia sau mazăre.

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, fondator al platformei YummDiet. FOTO: Instagram @corigramescu
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult