În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Rucsandra Manu, medic primar urologie în cadrul SANADOR, a subliniat în primul rând schimbările majore din ultimele decenii în ceea ce privește terapia litiazei urinare. Litiaza urinară sau calculii urinari afectează la ora actuală 10 la sută dintre oameni. Cât privește terapia lor, calculii urinari sau pietrele se tratează și se elimină preponderent prin metode minim invazive.
„Practic, chirurgia deschisă a dispărut și a apărut chirurgia fără bisturiu. Litrotriția extracorporeală este una dintre metodele cel mai puțin invazive pentru pacient. Litotriția extracorporeală presupune un echipament special care generează unde de șoc pe care le trimite sub forma unui fascicul focalizat în calculul renal.
Fasciculul produce explozii repetate ce duc la mărunțirea pietrei de la rinichi. Pacientul va elimina bucățelele fine din calculul renal odată cu urina, în timpul micțiunii.
O altă metodă minim invazivă este ureteroscopia, semirigidă sau flexibilă. Această metodă se adresează mai ales litiazei ureterale, calculilor care blochează ureterul și care nu se pot elimina spontan. Acești calculi sunt distruși cu ajutorul unor instrumente extrem de fine care sunt introduse în calea urinară de jos în sus. Intrăm în vezica urinară, apoi ascensionăm pe ureter până în apropierea calculului. Iar cu ajutorul ultrasunetelor sau al laserului distrugem calculul și îl extragem fragmentat.
O a treia metodă de tratament minim invaziv este cel percutanat, nefrolitotomia percutanată. Și în acest caz, cu instrumente extrem de fine și de precise, puncționăm rinichiul și distrugem calculul cu unde de șoc sau laser și îl extragem fragment cu fragment” descrie procedurile minim invazive dr. Rucsandra Manu.
Mai multe informații despre avantajele acestor metode puteți afla din materialul video realizat cu medicul primar urologie din cadrul SANADOR, Rucsandra Manu.